Van egy szavazókör Budapesten, ahol senki sem ment el szavazni

  • narancs.hu
  • 2019. október 16.

Belpol

1376 emberből nulla.

Budapest XI. kerületében, Újbudán, ahol a DK-s László Imre lett a polgármester, van egy szavazókör, ahol senki sem szavazott, írja az Index. A 115-ös szavazókör névjegyzékében 1376-an voltak, de senki sem járult a szavazóurnákhoz október 13-án vasárnap.

A lap megkereste a Nemzeti Választási Irodát (NVI), akik elmondták, az adat valós, valóban nulla ember jelent meg a majdnem 1400-ból. Magyarázatként azt írták: a Fehérvári út és Csurgói út kereszteződésénél van egy munkásszálló, az az épület tartozik az említett szavazókörhöz. Az épületbe 1376-an vannak bejelentve és közülük senki sem szavazott.

A lap megkereste a választókerület képviselőjét, Görög Andrást is, aki azt mondta, ők is meglepődtek azon, hogy nulla részvétel volt, a szavazókör ellenzéki delegáltja azt mondta nekik, a bizottság egész nap várta a szavazókat, de senki sem érkezett.

A 115-ös szavazókör névjegyzékében sok külföldi állampolgár szerepel, nekik az adott címen van a tartózkodási helyük, de ahogy a mellékelt ábra mutatja, a választás nem hozta őket lázba. Görög hozzátette, a tavalyi parlamenti és az idei EP-választáskor ezt a szavazókört nem is kellett létrehozni, akkor ugyanis nem volt választójoguk az ide bejelentett külföldieknek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?