Lopott novellát közölt a Mediaworks napilapja

  • narancs.hu
  • 2019. október 15.

Belpol

Ismét kínos plágiumbotrányba keveredett a kormánypárti sajtó.

Az egykor szebb napokat látott, Baranya megyében megjelenő Dunántúli Napló egyik újságírója egy olyan novellát írt, amely megszólalásig hasonlít egy már megjelent történethez. – írja a Magyar Hang.

Úgy tűnik a napilap újságírója, Bátonyi Donát egy műkedvelő szerző Facebookon közzétett novelláját adta el a sajátjaként. Az újságíró az „Én sztorim” rovatban közölte az írást, a történetben mindössze néhány szereplőt cserélt ki, de maradt ugyanaz a kiinduló helyzet, ugyanaz a történet végi tanulság, és a fogalmazás stílusa is.

Az eredeti szerző, Hegedűs Bettina felháborodottan osztotta meg a lap cikkét, a plágiumot tisztességtelennek nevezve jelezte azt is, hogy bocsánatkérést követel a laptól. „Ha kedves Donátunk olyan fantáziával bírna, mint ahogy azt »írta«, nem lenne szükség arra, hogy mástól csenjen alapanyagot. Elég olcsó húzás” – fogalmazott. Hozzátette, más íróknak, bloggereknek azt üzeni, legyenek résen, „a végén még könyvet is kiadnak az írásaitokkal, anélkül, hogy tudnátok róla!”.

A Dunántúli Napló főszerkesztője levélben ismerte el a plágiumot, és kért bocsánatot. Hegedűs Facebookon írt posztjában erre úgy reagált,hogy  "adtak egy pofont a szarnak" , egy magánlevélben küldött „bocsi” nem tiszteli meg a másikat, a nyomtatott, nyilvános „elnézést kérünk” a minimum! – tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk