A Fidesz Balatonalmádiban értékel, Orbán talán Borkairól is véleményt nyilvánít

  • narancs.hu
  • 2019. október 16.

Belpol

Szerdán kezdődik a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése.

Balatonalmádiban értékeli a Fidesz az önkormányzati választások eredményét, írja a Magyar Nemzet. A kihelyezett kétnapos Fidesz-KDNP frakcióülés szerdán kezdődik, Orbán Viktor pedig szerdán este tartja politikai helyzetelemzését.

Az önkormányzati választások értékelése mellett az őszi ülésszak törvényhozási munkájáról is tanácskoznak. A lap információi szerint az első ülésnap az Országgyűlésben október 21-én lesz.

Emellett Orbán talán Borkai Zsoltról is kifejti végre a véleményét. Erről ugyanis a miniszterelnök még nem beszélt, miután vasárnap szavazott a Zugligeti Általános Iskolában, újságírók megkérdezték, támogatja-e a győri polgármestert. Orbán akkor azt mondta, hogy „A győrieket támogatom. Mire kíváncsiak még?”

Borkai kedden bejelentette, hogy kilép a Fideszből és független polgármesterként folytatja munkáját, lemondani azonban nem fog.

Borkai tényleg kilép a Fideszből, független polgármesterként folytatja

Nem mondott le. Borkai Zsolt, Győr szexbotrányba keveredett, de újraválasztott polgármestere kedden rövid nyilatkozatban jelentette be, hogy kilép a Fideszből, és az elkövetkező időszakban független polgármesterként tervezi vezetni Győr városát. Bár az eseményt sajtótájékoztatóként és háttérbeszélgetésként hirdették meg, kérdéseket nem lehetett feltenni a polgármesternek, aki elmondta, a győriek felhatalmazása miatt "nem teheti meg", hogy lemond.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.