1452 milliárd forintot számolt össze a Válasz Online a NER magántőkealapjaiban

  • narancs.hu
  • 2024. július 23.

Belpol

Két új budapesti metró is kijönne a pénzből.

Már 1452 milliárd forintnyi vagyont rejtenek azok a magántőkealapok, amelyek a NER csúcsfiguráihoz, Mészáros Lőrinchez, Szíjj Lászlóhoz, valamint Tiborcz István és Matolcsy Ádám köreihez tartoznak – írja a Válasz Online.

A portál a legnagyobb alapokat menedzselő vállalatok 2023-as évről szóló beszámolói alapján számolta ki az így kezelt tulajdonok nagyságát. A magántőkealapok nettó eszközértékét – a terhek nélküli tiszta vagyont – ugyanis a Tiborcz István köreihez sorolható társaságok, a Mészáros Lőrinc–Szíjj László páros érdekeltségei, továbbá Matolcsy Ádám baráti „leágazásai” is feltüntetik a pénzügyi mérlegekhez csatolt kiegészítő mellékletekben.

Mészáros Lőrinc és Szíjj László esetében összesen négy alapkezelőt és 26 darab alapot vett figyelembe a lap, míg a kormányfő veje környékére három alapkezelőt soroltak – 12 kezelt alappal –, a jegybankelnök fiának baráti csapatához pedig 14 alap tartozik. Az adatok alapján Mészáros Lőrinc érintett alapjai 770 milliárd forintot érnek, Szíjj László „titkos pénztárcájában” 79 milliárd található, a Tiborcz-üzletek körül feltűnő magánalapokban 487 milliárdnyi vagyon halmozódott fel, Matolcsy Ádámék pedig 116 milliárdos extrapénzt tudhatnak maguknál.

Mindez összesen 1452 milliárd forint, amiből a lap számításai szerint kettőnél is több új metróvonal épülhetne Budapesten.

A Válasz Online cikkében felsoroltakon túl azonban akad egy alapkezelő, amely személyi állományát tekintve a kormányfő és a felcsúti milliárdos lojalitási zónájába sorolható, mégis minden adata titkos. A Primefund Befektetési Alapkezelő 2023-as mérlegében, illetve a kiegészítő dokumentumokban sehol nem szerepel az ide tartozó nyolc magántőkealap nettó eszközértéke. A portál szerint erről annyit lehet tudni, hogy 75 százalékban Kertész József Tamásé, aki amellett, hogy főhivatásszerűen a Mészáros-csoport ügyvédje, a fideszes médiaholding (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány – KESMA) alapítói jogait is gyakorolja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk