15 százalékos béremelést kezdeményeznek a vasutasok

  • narancs.hu
  • 2023. december 5.

Belpol

Nyílt levelet írtak, mert a MÁV Zrt. vezérigazgatója érdemben nem reagált a korábbi bérkövetelésekre.

A bértárgyalások mielőbbi megkezdését, és rendkívüli ülés összehívását sürgeti a VDSZSZ Szolidaritás, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Vasutasok Szakszervezete.

Azt követően írtak közös nyílt levelet, hogy a MÁV Zrt. vezérigazgatója érdemben nem reagált a korábbi bérkövetelésekre.

A szakszervezetek 15 százalékos, de legalább 70 ezer forintos béremelést kérnek. Ezen felül 350 ezerről 400 ezer forintra emelnék az úgynevezett lojalitási jutalmat, valamint 150 ezerre módosítanák az alanyi jogon járó SZÉP-kártya keretet.

Meleg János, a VSZ elnöke azt mondta, elvárják, hogy folytatódjon a novemberben megkezdett tárgyalás a jövő évi bérekről, és ezt a vezérigazgatónak is megírták. A szakszervezetek attól tartanak, hogy a munkáltató szándékosan húzza az időt, és ezért a tárgyalások üteme enyhén szólva sem "az elvárásoknak, különösen nem a munkavállalók felfokozott elvárásának megfelelően alakul". A késlekedés és a lehetséges konfliktus elkerülése érdekében a szakszervezetek december 7-re rendkívüli ülés összehívását kezdeményezték. De emellett továbbra is napirenden tartják a csoportra és az egyes vállalatokra vonatkozó hatályos éves, valamint több éves megállapodásokat és azok újrakötését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk