Akár már tavasszal százmilliókba kerülhet, hogy a kormány uniós menekültügyi jogot sért

  • narancs.hu
  • 2023. december 5.

Belpol

A menedékjogot érintő súlyos kockázatok miatt az Európai Bizottság az uniós belügyi alap kifizetéseit is blokkolta.

Az Európai Bizottság szerint egy kötelezettségszegés eddig várhatóan több mint egymillió euróba kerül majd a magyar kormánynak

írjaNépszava. Az uniós testület a magyar menekültügyi szabályok, köztük a tranzitzónák miatt indított eljárást, amely az EU bíróságán kötött ki. A magyar kormány 2020 decemberében elveszítette a pert. És bár az Európai Bizottság szerint tett lépéseket, például bezárta a tranzitzónákat, nem igazította teljesen a magyar szabályokat az ítélethez. A késlekedés miatt pedig az uniós testület 2022 februárjában megtette a következő lépést és pénzbírság megállapítását kérte az EU bíróságától. Elsőre

legalább napi közel 5500 eurós – már most több mint egymillió eurónál, jelenlegi árfolyamon nagyjából 400 millió forintnál járó – büntetést kért

arra az időre, ami a legutóbbi és a leendő ítélet között eltelik. A napi bírságot több mint 16 ezer euróra emelnék, ha a kormány még ezt követően sem hajtaná végre az ítéletet.

A lap forrása szerint

az ítélet a megszokottnál hamarabb, már jövő tavasszal megszülethet,

mert az eljárásban kihagyják a főtanácsnoki indítványt. Az ítélet előtt általában a bíróság egyik tagja kiad egy véleményt, de a Népszava úgy tudja, hogy a testület nem találta bonyolult jogi problémának a keresetet. A bíróság határozata jóváhagyhatja vagy módosíthatja az Európai Bizottság pénzbírsági javaslatát. Ha a kormány nem fizetné ki a megítélt pénzt, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból.

Az EU bírósága júniusban egy másik eljárásban közös jogot sértőnek találta a tranzitzónák bezárása után ideiglenesen bevezetett eljárást is. A rendszerben a magyar határon benyújtott menedékkérelmeket – néhány kivételes esetet leszámítva – csak akkor bírálják el, ha a beadó előtte a kijevi vagy belgrádi magyar nagykövetségen előzetes szándéknyilatkozatot tett, azt elfogadták és belépési engedélyt adtak.

A menedékjogot érintő súlyos kockázatok miatt az Európai Bizottság az uniós belügyi alap kifizetéseit is blokkolta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.