2010 óta megduplázódott az államtitkárok és helyetteseik száma

  • narancs.hu
  • 2020. december 23.

Belpol

Ennyit a bürokráciacsökkentésről.

Hiába hirdetett több bürokráciacsökkentő-programot is az elmúlt években az Orbán-kormány, folyamatosan nő az állami vezetők száma – írja a Blikk. A lap gyűjtése szerint míg 2010-ben 42 államtitkár és 54 helyettes államtitkár, jelenleg 78 államtitkár és 122 helyettes államtitkár dolgozik a kormányzatban.

A legtöbb kinevezés a Miniszterelnökségen történt, miniszteri biztosokkal együtt 41 ember dolgozik ennek a minisztériumnak. De szoros a verseny, mindössze eggyel kevesebb emberrel maradt le az innovációs minisztérium. Bár az is igaz, hogy Palkovics László tartja a helyettes államtitkárok jelenlegi országos rekordját, 21 kinevezettel.

A lap megkeresésére a számokat a Miniszterelnökség úgy kommentálta, hogy „a kormány célja továbbra is a kisebb bürokrácia, kevesebb, de anyagilag jobban megbecsült kormánytisztviselőkkel, csak annyian dolgozzanak az államnak amennyi feltétlenül szükséges”. 

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint viszont semmi sem indokolja a vezetők számának növekedését. Boros Péterné szerint a a létszámemelkedéshez nem társult semmilyen feladatnövekedés. Ráadásul „az alsóbb szinteken ezzel ellentétes tendencia figyelhető meg, sok státuszt megszüntettek, és azóta lasszóval kell fogni az ügyfelekkel foglalkozó, ügyintézői munkakörökre az embereket”.

(Blikk)

Figyelmébe ajánljuk