2029-ig várhatunk új szélerőművekre

  • narancs.hu
  • 2023. november 28.

Belpol

2010 óta gyakorlatilag lehetetlen volt újakat építeni, most már lehet, de nincs rá idő.

Hiába teszi lehetővé a kormány ismét a szélerőművek telepítését, építkezés 2029 előtt nem sehol sem várható - írja a hvg.hu Lantos Csaba energiaügyi miniszter meghallgatására hivatkozva a Gazdaságügyi Bizottságben. Lantos szerint olyan sok, főleg napelemes erőművé engedélyezés várja a hálózathoz való csatlakozást, hogy a szélturbina valamikor hat év múlva lehet aktuális.

Magyarországon 2010 óta tulajdonképpen lehetetlen volt szélerműveket építeni: a még Lázár János által jegyzett szabályozás feltételei teljesítheteltenek voltak, többek közt 12 kilométer elvárt védőzónával, ennek szinte semmi nem felelt meg.

A kormány tavaly novemberben, az Európai Bizottságnak benyújtott helyreállítási tervben vállalta, hogy változtat a lehetetlen szabályozáson, de ezek szerint ennek még egy darabig nem nagyon lesz észrevehető nyoma.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk