Karsai Dániel Strasbourgban: Én csak azon az ajtón kopogtatok, amelyen egyedül nem vagyok képes belépni

  • narancs.hu
  • 2023. november 28.

Belpol

Az ALS-ben szenvedő alkotmányjogász az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt szólalhatott fel annak érdekében, hogy legyen joga az életvégi döntés meghozatalához.

A héten Strasbourgba utazott Karsai Dániel alkotmányjogász, aki azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy dönthessen az élete méltóságteljes befejezéséről, ha az állapota számára már elfogadhatatlan. Karsainál 2022-ben ALS-t diagnosztizáltak, ez a betegség az izmok sorvadásával, végül teljes bénultsággal és fulladással jár, miközben a mentális képességeket nem érinti. Ezt azt jelenti, hogy a teste lassú halálát tiszta tudattal kell végigélnie a betegnek.

Karsai Dániel kedden felszólalt a strasbourgi bíróságon, ahol szakértőket is meghallgattak előtte. Például a Karsai döntését ellenző kormány képviselőjét, Talódi Zoltánt, aki elmondta, megtisztelő megjelenni a Bíróság előtt és előadni a magyar kormány álláspontját, majd hozzátette az RTL.hu tudósítása szerint, hogy érzelmileg megterhelő ez az ügy, majd együttérzését fejezte ki, de kiemelte, hogy ők szakmai nézőpontból közelítenek.

Ezután Karsai Dániel szólalt fel.

„Először is rendkívül megtisztelő számomra, hogy itt lehetek és részt vehetek a párbeszédben az egyik legalapvetőbb emberi jogi ügyről. De sajnálatosan ez az ügy alapvetően a saját életemről szól: gyakorlatilag élet, és méltóságteljes halál kérdése”

– mondta.

Karsai beszédében egy álomról is beszélt:

 „Azt álmodtam, hogy a nyolcvanadik születésnapomat ünnepeljük. Minden családtagom és barátom eljött hozzám. Focimeccset néztünk és bort ittunk. Beszélgettünk politikáról, fociról és az élet más dolgairól. A szívmelengető estét követően lefeküdtem. Álmomban békésen eltávoztam, mosollyal az arcomon. Aztán felkeltem és szembesültem a rideg valósággal. Csak 46 éves vagyok, és ALS-em van. Ez mozgásképtelenséggel, és másoktól való függéssel jár.”

Karsai szerint a magyarországi szabályozás diszkriminatív, megsértik alapvető emberi jogait. A nemzetközi jogfejlődés ezzel ellentétes: öt ország már teljesen, több másik pedig részlegesen engedélyezte az eutanáziát. „Én csak azon az ajtón kopogtatok, amelyen egyedül nem vagyok képes belépni, kérem a bíróságot, segítsenek ebben” – mondta.

A tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón Karsai, ahol elmondta, focimeccsen is volt a tárgyalás előtt Strasbourgban, de azért beszélt a tárgyalásról is: a hétfői nap és a szakértői meghallgatás zártkörű volt, így arról szinte semmit nem árulhatnak el, de azt igen, hogy négy és fél órán át tartott, a bíróság alaposan körbejárta a kérdést. A keddi tárgyaláson a jogász tájékoztatása szerint mindkét oldalról elhangoztak a legfőbb érvek, és sok kérdést tettek fel a bírók, ez is azt mutatja, hogy komolyan veszik az ügyet. Nagy meglepetések állítása szerint nem voltak, viszont találgatni sem szeretett volna az ítélettel kapcsolatban, hanem inkább köszönetet mondott azoknak, akik segítették eddig: „Nagyon büszke vagyok, hogy ennek a csapatnak tagja lehetek, csak hallgattam csendben, hogy milyen okosakat mondanak.


A Narancs.hu Karsai Dániel esetével kapcsolatos összes cikket ide kattintva érhető el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk