26 év után lemondott a pilisborosjenői igazgatóhelyettes

  • narancs.hu
  • 2022. július 2.

Belpol

Elege lett abból, hogy az állam túlterheli a diákokat és a pedagógusokat. Kollégái kinyilvánították: bár maradnak, egyetértenek vele.

Facebook-oldalán is közzé tette a tankerület vezetéséhez elküldött lemondó levelét Jávor Csaba, a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese – számol be az Index.

A pedagógus június 30-ával lemond közalkalmazotti jogviszonyáról. Indoklásul hozzáfűzi: 26 évig tanított az iskolában, amelyet a környék egyik legjobb oktatási intézményének tart, kiválónak tartja a tantestületet és az intézményvezetőt is. 

„Rendes körülmények között eszembe sem jutna távozni – írja. – Lemondásom oka a tiltakozás. Tiltakozom, mert az állami közoktatás jelenlegi rendszere indokolatlanul túlterheli a diákokat és a pedagógusokat, káros mentális és testi egészségükre! Tiltakozom, mert a közoktatás jelenlegi rendszere ellentmond a korszerű és hatékony pedagógiai elveknek és mindannak, amit 26 éves pedagógiai gyakorlatom alatt az oktatás-nevelésről megtanultam! Tiltakozom, mert a közoktatás jelenlegi koncepcióját (már ha létezik egyáltalán ilyen) nem széleskörű szakmai egyeztetések, hanem álegyeztetések, pedagógusokkal szembeni előítéletek és elavult pedagógiai szemlélet határozzák meg! Tiltakozom, mert a közoktatás működtetésének kizárólag financiális szempontjai vannak, szakmai, pedagógiai, emberi szempontok szóba sem kerülnek! Tiltakozom, mert az iskolák és pedagógusok minden szakmai önállóságát elvették, önálló gondolatok nélküli végrehajtókká degradálták őket! Tiltakozom, mert a pedagógusok – főleg a pályakezdők – és egyéb iskolai dolgozók munkabére meg sem közelíti azt a mértéket, amelyet a rájuk bízott felelősség indokolna! Tiltakozom, mert évek óta hiába mondjuk, kiabáljuk, írjuk le, hogy baj van, a döntéshozók nem akarják meghallani, vagy ha mégis, látszatmegoldásokkal kezelik! Tiltakozom, mert a pedagógusok sztrájkjogát korlátozzák! Tiltakozom, mert a döntéshozók a közoktatás ügyét nem szakpolitikai, hanem rendészeti feladatnak tekintik!

Tiltakozom, mert a döntéshozók nyilatkozataikban a pedagógusok munkáját rendszeresen degradálják, őket megalázzák!” – sorolta a Jávor Csaba.

Posztja alatt az intézmény huszonkét pedagógusa közös nyilatkozatban teszi egyértelművé, hogy mindenben azonosul Jávor Csaba álláspontjával. Kiállnak mellette, megértik a döntését, még akkor is, ha egyéni szempontok miatt még a folytatás mellett döntöttek.

Az Index az eset kapcsán arról is ír, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Nagy Erzsébet információ szerint az utóbbi hetekben 171 pedagógus helyezte letétbe felmondólevelét, és többen jelezték a szakszervezetnek, hogy már be is nyújtották a felmondást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk