30 millióért árulta posztját az ORÖ elnöke – az ügyészség szerint

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 1.

Belpol

A gyanú szerint saját posztját adta volna át harmincmillió forintért a szerdán őrizetbe vett Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke – derül ki az ügyészség közleményéből.

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsította meg az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

Az elnök a megalapozott gyanú szerint 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy harmincmillió forint ellenében átadja nekik saját vezetői tisztségét – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-t, az ORÖ elnökét meg nem nevezve.

Az ügyészség azt írja, az ajánlat szerint 18 millió forint járt volna a lemondáskor, a fennmaradó 12 millió forintot pedig 2022 decemberéig kellett volna átadni. Az elnök a vád szerint vállalta volna, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénz átadóját bízza meg, és közreműködik az illető elnökké választásában.

Az ügyészség közleménye alatt egy fotón látható egy mappa, amelyben pénzkötegek vannak. Az ügyészségi honlap szerint ez a kép „a bűnügyi akció során, az elfogáskor készült”.

A nyomozó ügyészség még szerdán elrendelte a kisebbségi önkormányzati vezető őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki és indítványozta letartóztatásának elrendelését, erről pénteken dönt a bíróság.

Agócs János nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, panasszal élt az őrizetbe vétele és a gyanúsítás ellen.

Az idei országgyűlési választások előtt nemtelen politikai csatározások színtere volt az országos roma önkormányzat. A tavaly novemberi közgyűlésen a kormány emberének tartott Farkas Félixszel, a Lungo Drom jelöltjével szemben Agócs János lett a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetője, de a listáról végül nem tudtak dönteni. Ennek az lett a következménye, hogy a mostani ciklusban nincs önálló roma nemzetiségi képviselet az Országgyűlésben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.