ORÖ-elnök: "Valaki meg akarja akadályozni, hogy a romáknak képviselete legyen az Országgyűlésben"

  • narancs.hu
  • 2021. december 16.

Belpol

Politikai csatározások folynak az Országos Roma Önkormányzatban.

"Valaki mindenáron meg akarja akadályozni, hogy a romáknak képviselete legyen az Országgyűlésben" – ezt Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke mondta a Népszavának. Ahogy a lap megjegyzi, az ORÖ novemberi közgyűlésén vereséget szenvedett a kormány emberének tartott Farkas Félix, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom jelöltje. Helyette Agócs János lett a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetője. Farkas Félix eddig csak szószóló volt az Országgyűlésben, Agócs János viszont szeretné elnyerni a teljes jogú képviselői mandátumot.

Ám egyelőre falakba ütközik. Ehhez ugyanis több tízezer szavazatra van szükség. Akik viszont bejelentkeznek a kisebbségi névjegyzékbe, azok csak a nemzetiségi listára szavazhatnak, pártlistára nem.

Ahogy a lap megjegyzi, a Lungo Drom megtámadta a bíróságon az ORÖ közgyűlésén hozott döntéseket, majd – mivel a Fővárosi Törvényszék nem talált szabálytalanságot, és elutasította a beadványt – panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz (AB). Az AB pedig a minap megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék végzését, ezzel együtt pedig az ORÖ két döntését:

  • az egyik arról szólt, hogy a roma önkormányzat 7 fős nemzetiségi listát állít,
  • a másik pedig magának a közgyűlési választásnak az eredménye volt.

Az AB szerint alaptörvény ellenes, ha a felkészülési idő oly mértékben rövid, hogy a megváltozott szabályozáshoz való alkalmazkodás lehetetlen, vagy felkészülési idő egyáltalán nincs biztosítva. A határozat szerint a legfőbb gond pedig az, hogy az ORÖ a választási eljárást érdemben módosította, majd azt ugyanazon az ülésen alkalmazta: ez olyan körülmény, amely a szavazást és a jelöltállítást érdemben befolyásolta.

Az AB érvelése szerint így a romák országos közösségéhez tartozó választópolgároknak nem nyílt lehetőségük arra, hogy a „véleményüket kialakítva tájékoztassák képviselőiket”.

Agócs János a Népszavának azt mondta, szerint

politikai döntés született.

Majd megjegyezte, hogy nemzetközi fórumhoz fordulnak jogorvoslatért.

A lap elérte Csóka Jánost is, a Lungo Drom frakcióvezetőjét, aki megerősítette, hogy ő volt az, aki benyújtotta a panaszt a Fővárosi Törvényszékhez, majd az Alkotmánybírósághoz. Ahogy azt is elismerte, hogy a Lungo Drom képviselői hétvégén találkoztak Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztossal, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatójával. Megjegyezte, hogy a téma nem az ORÖ volt, többek között a jövő évi választások előkészítéséről beszéltek és Csóka azt mondta, nem is kérdés, hogy a Lungo Drom a Fidesz mellett teszi le a voksát.

A Lungo Drom rendkívüli ORÖ-közgyűlés összehívását kezdeményezte. Agócs János a Népszavának azt mondta, hogy összehívja ugyan a közgyűlést, de bíróságra megy majd: közlése szerint törvénytelenségek szerepelnek a Lungo Drom előterjesztésében. 

Címlapképünkön: Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat székházában 2020. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk