350 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. december 10.

Belpol

Mert túl magas az államadósság, és nem jön pénz az uniós helyreállítási alapból.

"A kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett" - közölte csütörtök este a Pénzügyminisztérium.

A Portfolio szerint a lépésre a magas költségvetési hiányadatok mellett azért is szükség lehet, mert a napokban gyakorlatilag biztossá vált, hogy Magyarország nem juthat hozzá az uniós helyreállítási alap előfinanszírozásához. Ez nagyjából a 350 milliárdnak megfelelő összeg lenne, de csak abban az esetben kaphatnánk meg, ha a magyar helyreállítási tervet még az idén elfogadná az Európai Bizottság, és szavazna róla a Tanács is. A Bizottságtól a közelmúltban azt közölték, hogy valószínűtlen a magyar - és a lengyel - terv idei jóváhagyása a bírói függetlenségre és a korrupciós kockázatokra vonatkozó aggályok miatt.

A 350 milliárdos megtakarításról már a kormányrendelet is megjelent, ebből nem derül ki, hogy pontosan milyen beruházásokat halasztanak el, csak az egyes minisztériumokra határoz meg maximális kiadási kereteket a jogszabály. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk