Müller: Szociális intézményekben 37-en hunytak el a második hullám során

  • narancs.hu
  • 2020. október 13.

Belpol

Megtartotta napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait; 1025 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 28 beteget elveszítettünk. A járvány kezdete óta 996 fő hunyt el, jelenleg 27 113 aktív beteget tartunk számon. Az országos tisztifőorvos megvizsgálta a friss halálozási adatokat és arra jutott, hogy minden elhunyt valamilyen krónikus betegségben szenvedett. Jelenleg 1519 embert ápolnak kórházban, 160-an vannak lélegeztetőgépen. 28 oktatási intézményben rendeltek el rendkívüli szünetet, 130 osztály és 3 teljes iskola állt át digitális oktatásra.

Müller beszámolt a járvány 40. és 41. hetének adatairól is; a napi pozitív esetek száma széles skálán mozgott, a fertőzések száma 817-1375 között változott. Ezt számos tényező befolyásolhatta, például a szociális intézmények érintettsége is, ugyanis az idősotthonokban szűréseket végeznek, ami megnövelheti a napi pozitivitást. Továbbra is érintett a 20-29 éves korosztály, viszont a gyermekekre nem jellemző a fertőzöttség, a 14 év aluliak közül mindösszesen 1423-an lettek igazoltan pozitívak. Budapesten az összes fertőzött 21, Pest megyében a 11, Győr-Moson-Sopron megyében a 9, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 7, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig az 5 százaléka található meg. A legfiatalabb elhunyt 21, a legidősebb pedig 103 éves volt.

*

Az operatív törzs pár gondosan kiválasztott újságírói kérdésre is válaszolt;

  • Magyarországon általánosságba véve is kevés a D-vitamin bevitel, ennek aránya őszi-téli időszakban megnő. A járvány ideje alatt javasolt a D, illetve C-vitamin szedése,
  • Van arra példa, hogy a fertőzés miatt valakinek elhúzódik a betegsége, ennek jellemző tünetei a fáradtság, izomgyengeség,
  • A járvány második hulláma során 52 szociális intézménybe jutott be a vírus, 641 gondozott fertőzödött meg, 156-an vannak kórházban, 37-en pedig elhunytak,
  • Bármilyen fizikai hatástól (így az esőzéstől is) jelentősen csökkenhet a maszkok védelmi képessége.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.