Magyar politikusokról, családjukról és bírókról is gyűjtött adatokat Kína

  • narancs.hu
  • 2020. október 13.

Belpol

710 magyar nevet tartalmaz a szeptember közepén kiszivárgott kínai adatbázis.

Magyar politikusok és diplomaták mellett rendőrkapitányok és bírák is szerepelnek abban a kínai adatbázisban, amelynek létezése szeptember közepén derült ki - írja a Szabad Európa Rádió és a Telex.

Az adatbázis mintegy 2,4 millió emberről és 650 ezer szervezetről tartalmaz információkat, az információkat a Shenzhen Zhenhua Data Information Technology nevű cég gyűjtötte össze 2017-től kezdve, szakértők szerint a kínai hírszerzés segítésére.

A két lap megkapta az Overseas Key Information Database (OKIDB, külföldi kulcsinformációs adatbázis) névre hallgató adatbázis magyar vonatkozású részeit, és azt írják, a listán összesen 710 név szerepel, köztük ismert politikusok, állami cégvezetők, bírók és rendőrök, de programozók, pénzügyi szakemberek és egyházi vezetők is.

Szerepelnek a listán Medgyessy Péter és Bajnai Gordon rokonai, de Orbán Viktor egyik gyerekének neve is.

Fent van a listán Varga Judit igazságügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Soltész Miklós nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Havasi Bertalan (Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár), Hollik István (a Fidesz kommunikációs igazgatója), Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és egyik gyereke, Budai Gyula (jelenleg miniszteri biztos a Külügyminisztériumban), Benede Attila (helyettes államtitkár az EMMI-ben), Hörcsik Richárd (parlamenti képviselő), illetve Gondos Judit (a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára), Kiszely Katalin (volt helyettes államtitkár, jelenleg főtanácsadó a Külügyminisztériumban) Répássy Róbert korábbi államtitkár vagy Szentgyörgyvölgyi Gábor (Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester testvére, maga is önkormányzati képviselő a Belvárosban).

Rajta van Rogán Antal, Tuzson Bence államtitkár, Lázár János, Kósa Lajos, Trócsányi László, Tarlós István és Martonyi János egy-egy gyerekének a neve is, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lánya is – ő korábban egy afrikai kereskedőházat irányított.

Ami az ellenzéki politikusokat illeti, az adatbázis tartalmazza Gyöngyösi Márton jobbikos, Hiller István, Burány Sándor és Kunhalmi Ágnes szocialista képviselők nevét, de rajta vannak a listán olyan, részben már visszavonult politikusok is, mint Hagyó Miklós, Gál J. Zoltán, Ángyán József, Dávid Ibolya és Vona Gábor egyik közvetlen hozzátartozója.

Több tucatnyi jelenlegi és volt magyar diplomata neve, illetve valamilyen közvetlen hozzátartozója is fent van a kínai cég által összeállított adatbázisban, valamint 16 bíró, illetve alkotmánybíró nevét is tartalmazza az adatbázis.

A bírák mellett a listán szerepel két rendőrfőkapitány, valamint egy nyugalmazott vezérezredes szintén volt honvédségi családtagja, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, és Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese.

Több adóhatósági munkatárs mellett a Magyar Nemzeti Bank több munkatársa, korábbi BKV-, illetve BKK-vezérek, a Közbeszerzési hatóság volt vezetői, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), a MÁV, az MVM, illetve a Paksi Atomerőmű vezetőségének volt tagjai is szerepelnek a listán, de van rajta korábbi Exim Bank-vezér is, a Magyar Posta vezetői, valamint Szemerey Szabolcs, Matolcsy György jegybankelnök másodunokatestvére.

A fájlokat már sérülten kapták meg az elemzők, akik az adatok mindössze 10 százalékát tudták helyreállítani. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a teljes adatbázis akár 7000 magyar nevet is tartalmazhat, másfelől pedig sokkal több információ lehet egy-egy emberről az adatbázisban, mint ami hozzánk eljutott.

Az adatbázisban a jelen kiszivárgott formájában csak az szerepel az egyes nevek mellett, hogy az illető státusza aktív vagy inaktív-e, illetve a személyek neme, többeknél egy rövid leírás a szakmai múltjukról, valamint link egy portréfotóhoz vagy közösségimédia-profilhoz. Az adatok többsége (de nem mind) az internetről elérhető nyílt forrásokból származik, főleg Twitter és LinkedIn profilokból, de olyan információgyűjtő oldalakról is, mint a Crunchbase vagy a Factiva.

Figyelmébe ajánljuk