Bagdy Emőke a Magyar Nemzet hasábjain: Kikérem magamnak a szakmaiatlanság vádját!

  • narancs.hu
  • 2020. október 12.

Belpol

Reagált az őt kritizáló több mint ezer pszchológusoknak.

Több mint ezer pszichológus írta alá azt az állásfoglalást, amelyben a szakma képviselői kiállnak  a Meseország mindenkié című mesekönyv mellett. Ez az a könyv, amelyet Dúró Dóra nyilvánosan ledarált azzal a felkiáltással, hogy meseország nem az aberráltaké, és amelyről Bagdy Emőke is azt állította, hogy veszélyt jelentenek a kicsikre a gendermesék.

A pszchihológusok közösen tett nyilatkozatukban erre reflektálva leszögezték: elhatárolódnak minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása”.

Viszontválaszul Bagdy Emőke a Magyar Nemzet hasábjain regált: „Saját hozzászólásom a mesekérdéshez csak a tudományos tények jegyében történt” – fogalmaz. Majd a 3–6 éves kor közötti időszak fejlődéspszichológiai törvényei alapján szólt hozzá a vitához. Hosszasan ír arról, hogy ez a kor „az epigenetikai, fejlődéslélektani tudományos bizonyítékok szerint a saját nemmel való azonosulás szenzitív időszaka”.

„Számomra az a kritika részéről a legfőbb kérdés, hogy amikor a népesség kilencven százalékában ez a biológiai és szociális nemi illeszkedés jellemző, és zavartalanul végbemegy, ez képviseli a többséget, miért oly fontos a kisebbségi folyamatokra érzékenyítés a meséken keresztül? Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni? Tartsuk azt elsősorban fontosnak, ami keveseket érint? Vajon miért?” – teszi fel a kérdést.

Mert ezek valóban mesék - a Meseország mindenkié című könyv ötletgazdáival beszélgettünk

A mese nevel, de átnevelni nem tud, célja, hogy a gyerek megértse a világot. A Meseország mindenkié című meseantológiában a saját családjából is kirekesztett, többszörösen hátrányos helyzetű kisgyerek rátalál a benne szunnyadó tehetségre, egy másik hős pedig az azonos nemű szerelmére. Megtudhatjuk, ki miért válhat gonosszá, és amit hátránynak vélünk, adott esetben erénnyé is válhat.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.