48 millióba kerültek a Felhőlovak Mezőhegyesen

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 1.

Belpol

Három hónap után árulta el a Ménesbirtok az árat, nagy hiszti közepette.

Lovakat ábrázoló szoborcsoportot állított fel Mezőhegyesen a Ménesbirtok a II. József körút és a Kossuth utca keresteződésében idén tavasszal. Ez egy új körforgalom, 2,3 milliárd forint uniós támogatásból létesült, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként, a csomópont mellett kerékpárutat is építettek. Azt, hogy szobor kerül a közepébe, a Békés megyei város képviselői akkor tudták meg, amikor már a mű is elkészült, kaptak róla egy fotót – írja az Átlátszó

A képviselők 4 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot, hogy kerüljön oda a szobor. A helyiek azonban meglepődtek, mert arra számítottak, hogy a szobor a Nóniuszt, a Gidránt, a Furioso-North Start és a mezőhegyesi sportlovat ábrázolja majd, de az alkotás ezeket a lófajtákat inkább szimbolizálja. Akadt olyan vélemény, hogy egyetlen élő állat sem néz ki így, és a körforgalom közepébe inkább virágot kellett volna ültetni. 

A szobrász, Kotormán Norbert azt mondta,  egy-másfél éve kereste meg a Ménesbirtok, hogy szobrot kérnek tőle, szabadon választhatott témát, és ő döntött a lovak mellett. Mivel a kereszteződésekben álló jelfákat is bele akarta komponálni a műbe, ezért döntött úgy, hogy nem tökéletes anatómiai formában ábrázolja a lovakat, hanem így, felhőszerűen.

Akkor azt mondta, bruttó 60 millió forintba került a szobor. 

A lap az alkotás pontos árát és a szobrásszal kötött szerződést szerette volna megkapni a Ménesbirtoktól, adatigényléssel fordult az állami tulajdonú céghez. „Ezzel pedig kabarét indítottunk el” – írja a szerző. Az Infotörvényben megszabott 15 napos válaszadási határidő utolsó napján a Ménesbirtok újabb 15 napos haladékot kért. Miután az is lejárt, megtagadta a szerződés kiadását, arra hivatkozva, hogy amikor azt megkötötték, „a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-re nem vonatkoztak az Infotv. közzétételi kötelezettségre vonatkozó szabályai.” A lap beadvánnyal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), amely felszólította a Ménesbirtokot, hogy adja ki a kért információkat. A cég teljesítette a kérést, de az üzenethez magyarázatot fűzött:

„Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a kért okiratot ugyan megküldtük, de azzal a jogfenntartással, hogy bár a NAIH álláspontjával nem értünk egyet, úgy gondoljuk, hogy önmagában ebben az ügyben nem érdemes a jogvitát eszkalálni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy e jogunkkal a jövőben bármely hasonló – álláspontunk szerint megalapozatlan – adatigényléssel szemben ne élnénk a jogaink megóvásának törvényes eszközeivel.”

A kiadott dokumentumok szerint a szobrász tényleg nettó 48 millió forintot kapott az alkotásért, ez bruttó 60,96 millió forint. Az anyagköltség nettó 15 millió, a megmunkálás és a felállítás költsége nettó 16 millió, az alkotói díj 17 millió forint.

A mezőhegyesieket a Felhőlovak mellett most az is foglalkoztatja, hogy mi történik a körforgalommal, mert szeptember 4-től  lezárják a helyszínt. Garanciális javítást kell végezni az úton: a cikk szerint a körforgalom megsüllyedt, a vízelvezetők pedig magasan vannak, nem oda folyik a víz, ahová kellene. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk