50 ezer forintot kapnak a postások

  • narancs.hu
  • 2023. február 9.

Belpol

További 50 000 forint kifizetéséről március 31-ig döntenek, ha addig nem születik meg a végleges bérmegállapodás.

Részmegállapodás jött létre a Magyar Postánál folyó bértárgyaláson, amely szerint a vállalat egyszeri bruttó 50 000 forintos kifizetést ad a postai dolgozóknak addig is, amíg a bértárgyalások eredményre nem vezetnek – közölte Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke az MTI-vel csütörtökön.

A Postás Szakszervezet közleményében jelezte, az egyeztetést folytatják, céljuk az idei évre olyan béremelés, amellyel legalább nem csökken a postai dolgozók fizetésének reálértéke. A Magyar Posta vezetése, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége között létrejött részmegállapodás értelmében március 3-án minden postai munkavállaló bruttó 50 000 forintos pénzjuttatásban részesül. Abban is megegyeztek a felek, hogy további 50 000 forint kifizetéséről március 31-ig döntenek, ha addig nem születik meg a végleges bérmegállapodás.

A részmegállapodásban rögzítették továbbá, hogy a munkáltató 2023. október 31-ig a szakszervezetek kezdeményezésére megvizsgálja egy év végi egyszeri kifizetés lehetőségét is.

A részmegállapodásról csütörtökön a Magyar Posta Zrt. is közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza,

a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a 3 éves bérmegállapodást aláíró szakszervezetekkel a bértárgyalások részeként azonnali intézkedésekben egyezett meg.

Ennek értelmében a munkavállalók napi munkába járásának utazási költségtérítése február 1-jétől a kétszeresére nő, és módosítják a lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatás kifizetésének ütemezését. Ennek első, 50 százalékos részletét kapják meg a március bérrel a dolgozók.

Kitértek arra is, hogy a nehéz helyzetű munkatársak számára a Postakürt Alapítvány támogatási programot indít 50 millió forint kezdő kerettel a legrászorultabb postás családok megsegítésére. A pályázati feltételekről egyeztetnek az érdekképviseletekkel.

Közleményében a vállalat vezetése hangoztatja, elkötelezett abban, hogy az érdekképviseletekkel együttműködve minél előbb olyan bérmegállapodást dolgozzon ki, amely megfelel a Magyar Posta Zrt. teherviselőképességének, és a munkavállalók is elfogadják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk