50 milliárd hiányzik a főváros kasszájából

  • narancs.hu
  • 2019. december 2.

Belpol

Interjút adott a főpolgármester.

50 milliárd forint hiányzik a főváros kasszájából, ráadásul az új városvezetés eleve 150 milliárd forint adósságot örökölt – derül ki Karásony Gergely Mfor.hu-nak adott interjújából, amit a Mérce szemlézett.

A Lánchíd felújításához 20 milliárd forint hiányzik, ezért előfordulhat, hogy az egész projektet le kell fújni. „Első körben az ajánlati kötöttség kitolása mellett döntöttünk, hogy ki tudjuk találni, hogy lefújjuk ezt a tendert és más műszaki tartalommal írunk ki egy újat, vagy megpróbáljunk plusz forrásokat bevonni” – mondta a főpolgármester a lap kérdésére.

A hármas metró büdzséjéből is hiányzik 10 milliárd, viszont ezen a területen muszáj befejezni a munkálatokat, így a tartalékkeretből pótolják a pénzt. Karácsony egyébként nincs meggyőződve róla, hogy „valóban ért ez az arculati kezelés annyit, mint amennyibe kerül, és amilyen terhet jelent a városnak a vonal lezárása”.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodóm is problémás, aminek befejezéséhez kellene még 20 milliárd. „Az első közgyűlési döntés értelmében a Liget-projekt keretében új építkezés nem indulhat. A Zene Háza megépül, a Néprajzi Múzeum befejezéséről viszont még egyeztetnénk. Ennek a hiányzó 50 milliárdnak a kigazdálkodására fővárosi szinten nem sok esélyt látok” – fogalmazott Karácsony.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?