500 nap alatt a magyar glóbusz körül – Ellenzéki demonstráció a Blahán

Belpol

Míg a Kossuth téren Orbán Viktor beszédének kifütyülésére készültek Juhász Péterék, a baloldali pártok vezetői a Szolidaritás Mozgalom és az Új Magyar Köztársaság Egyesület Blaha Lujza téri eseményén sürgették az összefogást.

„Már csak 500 nap van a 2018-as választásokig, és mi még mindig azon agyalunk, ki kivel miért nem akar összefogni. Ennek véget kell vetni, nem történhet meg ugyanaz, mint 2014-ben. Az új egység nem a népszavazáson nemmel szavazók, hanem az Orbán-rezsimmel szemben állók tábora. Mindegy, hogy bal- vagy jobboldali” – mondta el beszédében Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője. Aztán erre a gondolatmenetre építette fel az összes többi megszólaló is a mondandóját – kivéve az első három „civilben érkező” szereplő: Galkó Balázs Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét szavalta, Tóth Krisztina író szerint mára Európa feneke lettünk, de ha így folytatjuk, csupán egy mérges kis pattanás leszünk Európa fenekén, Bíró András alternatív Nobel-díjas polgárjogi aktivista pedig személyesen megélt ’56-os élményeiről beszélt.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Utánuk viszont már tényleg arról szólt a délután, hogy az MSZP, a DK, a MoMa és a PM politikusai egymást túllicitálva próbáltak még nagyobbat mondani az egyelőre nem létező összefogásról. Molnár Gyula, az MSZP elnökének kulcsszava a változás volt, kijelentette, a Fidesz ma már a kisebbség pártja; Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint a sokféleségből kell erőt kovácsolni és nem Orbán Viktor ellen-Magyarországát kell létrehozni, hanem „egy helyet, amit mindenki a hazájának érez”, Bokros Lajos pedig 500 napos felhatalmazást kért, ami alatt egy széles összefogás „az írmagját” is eltünteti az Orbán-rendszernek. „És elfogadja, hogy ebben benne van mindenki, még Gyurcsány, maga a patás ördög is, Bokros, a népnyúzó is, a szocialisták, az Együtt, a Párbeszéd, a civilek, az ellenzéki sajtó, a pékek, a Nyugatra távozott ifjak és az itthon maradt nagyszülők is.”

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Mossuk le a gyalázatot! névre keresztelt esemény legőszintébb gondolata ennek fényében az volt, amit Vajda úgy fogalmazott meg, hogy bár „az ellenségem ellensége nem a barátom”, de előre kell lépni, és félre kell tenni az ellentéteket. Bokros Lajos pedig úgy, hogy „csak 500 napot kell kibírni, hogy beleszól a dolgokba Gyurcsány, Bokros és a szocik is, 500 nap alatt helyre lehet állítani a demokráciát, utána pedig (már az új, tisztességes választási szabályok megalkotása után – a szerk.) nem kell kényszerszövetségeket kötni”. Vagyis mindenki összefogást sürget, bár tudják, gyakorlatilag csak abban képesek megegyezni, hogy Orbánra nemet kell mondani – viszont hogy utána mi lesz, legyen szó győzelemről vagy sem, arra senki nem próbált választ adni. Csak ki kell bírni.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

„Kiegyezni nem a bűnöző állammal kell, hanem egymással” – mondta Vajda Zoltán, és hozzátette: tudjuk, hogy jó pártokban is vannak vállalhatatlan politikusok és vállalhatatlan pártokban is jó politikusok, a cél, hogy a legkisebb közös többszörös („Orbán takarodj!”) érdekében ezen túllépjünk, a civileket pedig meg kell győzni, hogy álljanak a politika mellé, hiszen egyedül egyik erőnek sem fog menni a rendszer megdöntése. Molnár Gyula végül azt üzente, mindenki „állítson át egy aktív embert és indítson be egy passzívat, és akkor menni fog a változás”, Gyurcsány (és tíz perccel később Bokros) pedig azt, hogy mindenkit a tárgyalóasztalhoz kell invitálni, azt is, akinek nagyon kicsi, vagy akár nem is mérhető a támogatottsága, a lényeg, hogy ugyanazt akarja, mint a többiek.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Egyedül Karácsony Gergely pedzegette, hogy bár ő is azért van itt, mert mindenkiben partnert lát, aki meg akar szabadulni Orbántól és a rezsimétől, de az összeállás kevés lesz, hiszen volt már példa az összefogásra, és annak is csalódás lett a vége (Gyurcsány szerint viszont a 2014-es összefogás nélkül most még rosszabb lenne a helyzet, de nem részletezte, hogy miért), ezért sokan most sem fognak hinni a szövetségnek. A megoldást feltehetőleg a jövő héten kezdődő egyeztetéseken próbálják majd megtalálni.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

„És hogy hol vannak a jobboldali demokraták? – kérdezte Karácsony. – Lemaradtak tíz éve valahol az Astoriánál” – utalt a 2006-os eseményekre, majd hozzátette, csak saját nevében beszélhet, de végtelenül sajnálja, ami ott történt, és az új köztársaságban ehhez hasonló soha nem történhet meg. Gyurcsány erre némi hezitálás után tapsolni kezdett.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.