53 milliárd forintnál tart egy palota újjáépítése a Várban, csak azt nem tudni, mi lesz a funkciója

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 21.

Belpol

A József főhercegi palota újjáépítésének teljes költségét még a Várkapitányság sem tudja, de az sem világos, hogy mire fog szolgálni. 

Közérdekű adatigénylést nyújtott be az Átlátszó a Várkapitánysághoz, hogy megtudja, mennyibe kerül az adófizetőknek a Várban betonból újjépülő József főhercegi palota. Az oldal korábban megkapta a beruházás első két ütemének árát, most pedig a harmadik ütemét is, amelyből az derült ki, hogy jócskán túllépték a rendelkezésre álló keretet, és fogalmuk sincs, mennyibe fog kerülni a palota befejezése.

Arra a kérdésre, hogy mekkora bruttó összeg áll rendelkezésre, azt írták, hogy „a beruházás forrását a felmerülés mértékéig és ütemében a Beruházási Alap biztosítja. A beruházás megvalósítására rendelkezésre álló összeg, amelyet társaságunk 2022. évi éves beszámolójában is feltüntettünk: 23 998 608 e Ft.” Eszerint tehát a palota építésére bruttó 24 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre.

Eddig három ütemre szerződtek le összesen nettó 24,4 milliárd forint értékben, ami bruttó 31 milliárd, tehát bruttó 7 milliárd forinttal (30 százalékkal) lépték túl a keretet – úgy, hogy a kivitelezés negyedik ütemére még nincs szerződés. Az I. ütemben a bontás és alapozás zajlott, ami közel nettó 4 milliárd forintba került, a II. ütemben a szerkezetépítésre költöttek nettó 3,3 milliárd forintot, a III. ütemben 17,1 milliárdot 2025 végi teljesítési határidővel, a IV. ütemre pedig még nincs is szerződés. 

Azt a Várkapitányság sem tudja, hogy mennyi lesz a végösszeg, a lap erre vonatkozó kérdésére azt válaszolták: „Mivel az utolsó ütemre szerződés még nincs, ezért a teljes összegre adat nem áll rendelkezésre”.

A palota látogatása jelentős autóforgalommal fog járni, ezért mélygarázst is építenek hozzá. A helyszínen egy hatalmas munkagödör látható a Vár oldalában, ami miatt kivágtak félszáz fát. Közbeszerzés ennél a beruházásnál sem volt, a versenyeztetési eljárást a palotához hasonlóan szintén a Magyar Építő Zrt. nyerte, a kivitelezés költsége nettó 17,5 milliárd forint, ami bruttó 22,2 milliárd forint. 

A mélygarázs kivitelezésének a része egy új hűtő- és gépészeti központ, amely az újjászülető épületek, a Budavári Palota, a Vöröskereszt-székház, a Honvéd Főparancsnokság és a József főhercegi palota energiaellátását szolgálja majd – közölte a Várkapitányság. Közbeszerzés erre azért nem volt, mert mint írták, „az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága határozatával mentesítette a Várkapitányságot az Egykori József főhercegi palota újjáépítése és az ahhoz szorosan kapcsolódó Várgarázs III. tárgyú beruházás vonatkozásában a Kbt. hatálya alól”.

A palotára és a hozzá épülő mélygarázsra tehát eddig összesen bruttó 53 milliárd forint értékben szerződtek,

de ebben még nincs benne az utolsó ütem ára. A két projektre rendelkezésre álló teljes támogatás összege 43 milliárd forint volt, vagyis már most 10 milliárd forinttal túllépték ezt a keretet.

A palota egyébként a Nemzeti Hauszmann Program keretében épül fel, melynek egyik célja, hogy visszaállítsák a II. világháborúban elpusztult középületek egy részét. A József főhercegi palota a II. világháborúban megsérült, majd nem állították helye, hanem a hatvanas években lebontották és eltakarították, helyén eddig egy középkori rommezőt lehetett megtekinteni. 

Azt azonban továbbra sem tudni, hogy mi lesz az újjáépített palota funkciója: eredetileg arról volt szó, hogy irodaház lesz, később a kormányközeli Mandiner azt írta, hogy az Alkotmánybíróság költözik majd az épületbe. Az Átlátszó erre vonatkozó kérdésére a Várkapitányság az Infotörvényre hivatkozva nem válaszolt. A palota neoreneszánsz kertje és egykori istállóépülete elvileg bárki által látogatható lesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?