Republikon: Ha most lenne a főpolgármester-választás, Karácsony győzne

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 22.

Belpol

Friss felmérésük szerint a budapesti választók együttműködést várnak az ellenzéki pártoktól.

Karácsony Gergely folytathatná főpolgármesteri munkáját, a baloldali-liberális pártok pedig az országos támogatottságuk felett szerepelnének egy mostani budapesti választáson – derül ki a Republikon Intézet fővárosi közvélemény-kutatásából. 

A kutatóintézet közleménye szerint azért tartották fontosnak felmérni a budapesti politikai erőviszonyokat szűk egy évvel az önkormányzati választások előtt, mert az ellenzéki pártok és jelöltek között is a Budapestért folytatott verseny a legintenzívebb, hiszen a fővárosi jelöltséget lehet a legnagyobb eséllyel mandátumra váltani.

Budapesten a pártválasztók 35 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, a fennmaradó 65 százalék pedig az ellenzéki pártokat erősítené. 

Az ellenzék pártjai közül a fővárosban is a DK a legerősebb, őket követi a Momentum, a harmadik azonban az országos mérésekkel ellentétben Budapesten nem a Mi Hazánk, hanem az MSZP. Utóbbi oka feltehetően az, hogy Budapesten több beágyazott szocialista polgármester is hivatalban van, akiknek megítélése pozitívan hat a pártjuk népszerűségére.

A kutatás során a Republikon Intézet megmérte a lehetséges főpolgármester-jelöltek népszerűségét is. Az adatfelvétel idején Karácsony Gergely volt az egyetlen biztos induló, de feltételeztük, hogy a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk is állít jelöltet. A kormánypárti jelöléssel összefüggésben eddig felvetődött politikusok közül a kutatóintézet Szentkirályi Alexandra korábbi főpolgármester-helyettes indulásával számolt.

A három jelölt, Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és a Mi Hazánk jelöltje között 42-36-5 arányban oszlanak meg a szavazatok a teljes budapesti népesség körében, és 50-43-6 arányban a pártválasztók körében,

azaz jelenleg Karácsony Gergely nyerné a főpolgármester-választást.

A kutatásból az is kiderül, hogy a budapesti ellenzéki választók több mint háromnegyede együttműködést vár az ellenzéki pártoktól – az önkormányzati és az EP-választáson egyaránt. Ugyancsak fontos adat, hogy az ellenzéki válaszadók 87 százaléka megtartaná a hivatalban lévő ellenzéki polgármestereket. A teljes kutatás itt olvasható.

(A kutatás 1500 fő személyes megkérdezésével készült 2023. július 10–28. között. A kutatás nem, életkor és iskolai végzettség szerint reprezentatív Budapest felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/-2,6%)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk