585 méteres völgyhidat építettek Vasszentmihálynál

  • narancs.hu
  • 2021. július 2.

Belpol

A 24 méteres mélységben a Vörös-patak folyik.

Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja épült meg nemrég az M80-as gyorsforgalmi út vonalán, Körmend és Vasszentmihály között – adta hírül a Magyar Építők.

A kétszer egysávos M80-as Körmendet köti össze az osztrák határnál lévő Rábafüzessel. A Vasszentmihály és Szentgotthárd közötti szakaszt júniusban adták át a forgalomnak, a Körmend és Vasszentmihály közötti, több mint 19 kilométeres részt októbertől lehet használni. Itt épült meg az 585 méter hosszú, 11 támaszú gerendahíd, amelynek felszerkezete „vasbeton lemezzel együtt dolgozó, zárt acélfőtartós öszvérhíd”.

Megépítésének „létjogosultsága abból fakad, hogy a tervezésnél a távlati autópálya paramétereit kellett figyelembe venniük, a magassági vonalvezetés követelményei pedig szükségessé tették, hogy a 24 méter magas völgyet, amelyben a Vörös-patak is húzódik, híddal íveljék át” – írja a portál. 

Az útépítés fűvállalkozója a Mészáros és Mészáros Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. által alapított konzorcium.  A híd tervezésén több cég is dolgozott, a technológiai terveket a FŐMTERV Zrt. készítette. Az acélszerkezeteket a Hódút Kft. megbízásából az MCE Nyíregyháza Kft. gyártotta, az alépítmények és a felszerkezet vasbeton részei az A-Híd Zrt. munkája nyomán készültek el.

A leadkép forrása: magyarepitok.hu

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk