Túl nagyot álmodott uniós pénzből a közszolgálati egyetem

  • narancs.hu
  • 2021. július 2.

Belpol

A 24.hu megszerezte az ellenőri jelentést.

19 milliárd forintot szánt a Miniszterelnökség két 2016-ban indult projektre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A cél „a közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése”, valamint „a jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” volt, teljes egészében uniós pénzből. Az Európai Bizottság 2017 elején ellenőrzést kért, és arra jutott, hogy a magyar köztisztviselő-képzés csúcsintézménye az indokoltnál több pénzt igényelt, és olyan kiadásokra is költött volna ebből a forrásból, amelyeknek nem volt közük közvetlenül a programhoz.

A furcsaságokról a 24.hu cikksorozatban számolt be. Az egyetem helyreigazítási pert indított a portál ellen, de veszített. A Miniszterelnökség 2018-ban mindent rendben talált, a 24.hu azonban most összefoglalja a történteket, a birtokába került végső ellenőri jelentés alapján.  

Eszerint az egyetem venni akart például az uniós pénzből 350 ezer forintos mobilokat, és ebéddel egybekötött konferenciát rendezni az olasz állam modern kori kihívásairól. 

A tervezett személyi kiadásokból pedig arra következtettek az ellenőrök, hogy az egyetem esetleg ebből a pénzből a projekthez nem kötődő munkáikért is fizetett volna a dolgozóknak.

„A megvalósíthatósági tanulmányok kommunikációról szóló részei a két projekt esetében 14 nagyon hasonló tartalmú, nagyrészt az uniós alapok kommunikációs iránymutatásaiból kimásolt, általános kommunikációs tevékenységeket leíró oldalból állnak. Az az állítás, hogy ez az előkészítés két évi (24 hónapi) munkát igényelt, nem tűnik indokoltnak” – állapította meg az ellenőri jelentés.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk