Közel 60 millió ment az MTVA-tól a kormánypárti bloggereknek

 • narancs.hu
 • 2019. április 12.

Belpol

Ezerrel megy a közpénzből blogolás.

A fideszes médiajelenlét egyre jelentősebb részét teszi ki a blogbirodalom, ennek kapcsán közadatigénylésben kérte ki az Átlátszó, hogy mégis mennyi pénzt költött az MTVA ezekre a megjelenésekre, azaz "mennyibe kerül ez az adófizetőknek, ugyanis a kormánypárti bloggereket a közmédia fizeti".

A kikért adatok szerint a fideszes blogok 2015-2019 között közel 56 millió forintot zsebelhettek be, ebből csak Lánczi (Mozgástér Blog) 2017-ban évi 6,3; 2018-ban pedig 6,2 millió forintnyi honoráriumot kapott. A további blogokat olyanok nevéhez fűződnek, mint Schmidt Mária, ifj. Lomnici Zoltán, de kiemelik a Fiatal Családosok Klubját alakító újbudai alpolgármestert, Király Nórát is.

A cikkben felsorolják a közmédia által finanszírozott blogokat is:

 • Alaptörvény Blog – Ifj. Lomnici Zoltán a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője
 • Caparetto Blog – Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója
 • Családban Marad (FICSAK) – Király Nóra, Újbuda alpolgármestere (Fidesz)
 • Gazda Blog – Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgató-helyettese
 • Látószög Blog – Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója
 • Médiahorizont Blog – Daru Gábor, stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató
 • Messzelátó Blog – Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója
 • Mozgástér Blog– Lánczi Tamás, a Századvég Csoport vezető elemzője
 • Urbánus Blog – Szita Károly, Kaposvár polgármestere

 

Hogy mennyire nőtt a blogok jelentősége a fideszes médiaterepen, azt jól mutatja, hogy míg 2016-17-ben Lomnici blogja alig 300 ezer forintot, 2018-ban már 2,5 milliót számlázhatott ki az MTVA-nak.

SZERZŐ

A fideszes propagandagépezet egyre meghatározóbb részévé válik a blogbirodalom, ahol Schmidt Mária, Lánczi Tamás és ifjabb Lomnici Zoltán mellett olyan feltörekvő politikusok is tolhatják az olvasók arcába a kormánypárti üzeneteket, mint például Király Nóra, Újbuda alpolgármestere, a Fiatal Családok Klubja alapítója. Közadatigénylésben kértük ki az MTVA-tól, mennyibe kerül ez az adófizetőknek, ugyanis a kormánypárti bloggereket a közmédia fizeti.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

„A V4 országok ott folytatják, ahol a britek a brexit előtt abbahagyták. London a Review of the Balance of Competences elemzésben azt vizsgálta, hogy mit nem szabad közösségi politikává tenni. Aligha meglepő: A migráció ellenőrzését mindenáron nemzetállami hatáskörben akarták tartani. Mint ahogyan most mi is!

Orbán Viktor az uniós választásokra hétpontos programot hirdetett. Szerinte az EU-t belülről kell megváltoztatni. Ennek első pontja azt követeli, hogy: A migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak!”

Ez a meglehetősen hosszú, de egyben sokatmondó idézet a Századvéd Csoport weboldaláról közvetlenül elérhető Mozgástér Blog április 10-én, Lánczi Tamás által megjelentetett bejegyzés első két bekezdése. Történetesen Lánczi Tamás bloggerkedését is az adófizetők állják, ugyanis a Mozgástér Blog része a Médiaszolgáltatás –támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) blogbirodalmának.

Az MTVA-tól közadatigénylésben kértük ki, hogy mennyi honoráriumot fizettek a kormánypárti bloggereknek az elmúlt három évben.

Lánczi Tamás bloggerként szerzett mellékkeresetét még a jólfizetett újságírók is megirigyelhetnék, ugyanis 2017-ben 6,3 millió forintot, 2018-ban több, mint 6,2 millió forintot számlázhatott az MTVA-nak. A blogbirodalom szerzőinek 2015 és 2019 márciusa között közel 56 millió forintot fizetett ki az éves szinten körülbelül 90 milliárd forintnyi közpénzt elemésztő médiakonglomerátum, tehát Lánczi munkássága nagyon is meg van becsülve, hiszen két év alatt a teljes összeg mintegy negyedét kasszírozta.

Közpénzből, az MTVA által működtetett blogok:

Alaptörvény Blog – Ifj. Lomnici Zoltán a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője

Caparetto Blog – Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Családban Marad (FICSAK) – Király Nóra, Újbuda alpolgármestere (Fidesz)

Gazda Blog – Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgató-helyettese

Látószög Blog – Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója

Médiahorizont Blog – Daru Gábor, stratégiai vezető, Duna Médiaszolgáltató

Messzelátó Blog – Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója

Mozgástér Blog– Lánczi Tamás, a Századvég Csoport vezető elemzője

Urbánus Blog – Szita Károly, Kaposvár polgármestere

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

 • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

 • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

 • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?