Az Alkotmánybíróság szerint a Kétfarkú-passzivisták járdafestéséhez humorérzék kell és nem büntetés

  • narancs.hu
  • 2019. április 12.

Belpol

"Az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van."

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt „passzivistái” még 2017-ben Szombathelyen festettek ki színesre egy repedezett járdaszakaszt, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a járda nem túl jó állapotára.

A helyi járásbíróság ekkor köztisztasági szabálysértésként kezelte az ügyet, a járdafestők írásbeli figyelmeztetést kaptak és ezzel bekerültek a szabálysértési nyilvántartásba is. Ekkor az Alkotmánybírósághoz fordultak, miszerint a döntés semmibe veszi a véleménynyilvánításhoz való jogukat és a művészi alkotás szabadságát.

A régóta húzódó ügyet a pénteki döntéssel lezárta az Alkotmánybíróság - írja a 24.hu. Eszerint a járdafestés véleménynyilvánításnak minősül, tehát a szabálysértési végzést megsemmisítették; atett ugyanis állagromlást nem okozott, hiszen lemosható festéket használtak.

A határozatban kiemelték azt is, hogy a járda megfestése "inkább derültséget okoz a járókelőkben, és így a cselekmény megítélésekor az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van."

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.