800 millió forintot kaphatott ajándékba Kósa Lajos anyukája a rejtélyes örököstől

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 14., 08:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Orbán minisztere tegnap még azzal védekezett, hogy nem kapott pénzt a furcsa ügyletből.

2 633 445 euró, vagyis több mint nyolcszázmillió forintnyi összeg ajándékozását foglalta hiteles közjegyzői okiratba Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter és a vele furcsa ügyletbe keveredett „örökös”, írja a Magyar Nemzet. A lap a birtokában lévő, 2013. szeptember 26-án kelt dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy az illető Kósa Lajosnénak, a miniszter édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról. Méghozzá a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján” a szándék elég komoly lehetett, hiszen a dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

A lap szerint a megbízó a kis repülőket üzemeltető neves svájci cég, az Altenrhein Aviation AG részvényese. A papírokban feltűnik Czakó János neve is, aki Kósa Lajos mellett másik megbízottként jogosult részt venni a cég 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóján, és ott képviselni a megbízót. Czakó viszont nem is beszél angolul a lap szerint.

Egy másik, 2015-ös papír szerint Czakó János és egy bizonyos Szabó Tamás jogosultságot kaptak arra, hogy 2015 novemberében, illetve decemberében 25-25 millió eurót vegyenek fel a megbízó zürichi széfjéből, és a pénzfelvétel részleteit is pontosan rögzítették.

A megbízó és a politikus közti kapcsolatról árulkodó első okirat 2013. január 28-án kelt, az utolsó pedig 2015. november 16-án, szemben Kósa Lajos azon állításával, hogy az ügy még 1998 és 2014 közötti debreceni polgármestersége idejére datálódik.

2015. január 12-én kelt az az okirat, melyben a megbízó meghatalmazta Kósa Lajost, hogy helyette és nevében a tulajdonát képező „részvények tekintetében valamennyi, a részvényest megillető jogokat gyakorolja, ide nem értve a részvények elidegenítését, megterhelését, illetve az osztalék felvételét”.

Tegnap a lap arról közölt hiteles dokumentumokat, hogy 4,35 milliárd eurót bízott valaki Kósa Lajosra. A 2013. január 28-án kötött megállapodás szerint a megbízó felruházta Kósa Lajost, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”. A 4,35 milliárd euró egészen felfoghatatlan összeg, 1300 milliárd forint, azaz 1 300 000 000 000 forint.

A Magyar Nemzet szerint Orbán minisztere eszerint pénzt vehetett fel az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél vezetett, 1300 milliárdos számláról, átutalásokat végezhetett, és teljes körű számlaügyintézést bonyolíthatott le, egyedül a számla megszüntetésére nem kapott jogosultságot.

Nap közben aztán Kósa egészen furcsa magyarázkodásba kezdett, de azt egy percig sem tagadta, hogy a lap által bemutatott dokumentumok valódiak, és azt is elismerte, hogy tárgyalt a titokzatos nővel, aki öröklés útján jutott a mesés vagyonhoz.

Kósa Lajos egy keddi sajtótájékoztatón reagált: „soha senkinek nem vettem állampapírt és soha senkitől nem fogadtam el pénzt”. Majd később aztán azzal állt elő, hogy 2012-ben egy csengeri háztartásbeli nő kereste meg egy ügyvéddel, hogy Németországból az édesapja halála után „nagyon nagy összegű” örökséget kap majd, és ezt egy sor hivatalosnak látszó papírral igazolták. Javaslata alapján a nő a segítségét kérte a pénz állampapírba történő befektetéséhez, illetve kelet-magyarországi munkahelyteremtő beruházások finanszírozására. Ezt elvállalta, és ezzel kapcsolatban keletkezett a Magyar Nemzetben megjelent dokumentum – tette hozzá.

Később egy videóban arról beszélt, hogy teljesen kamu a történet, este pedig a 168 Óra arról írt, hogy a rejtélyes megbízó férje pár héttel ezelőtt öngyilkosságot követett el.

Kósa ügyében összehívják az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. márc. 14., 08:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. március 14., szerda 13:34
  Gyá!
 2. 1
  yoyo
  2018. március 14., szerda 08:24
  au.

  Ez már tocsogós, Csurka után szabadon, tocsikos, még a 800 miller is visszacseng.
  Most tényleg azt érzem, hogy ez már elnyelős ingovány. Kósa ebbe mindenképpen bele fog merülni, és nagyon kérdéses, hogy nem lesz-e még lehúzósabb a fidesznek.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra