Véglegesítés előtt a közös ellenzéki lista

A 45-ös csapdája

Belpol

Márki-Zay Péter lemondott a saját frakcióról, de így sem egyszerű a közös lista összeállítása. Nem dőlt még el a befutó helyek elosztása és az sem, hogy az ellenzék tényleg bejuttat-e három roma politikust a parlamentbe.

Február 12-én, szombaton hivatalosan is elindul az országgyűlési választás előtti kampányidőszak, az egyéni képviselőjelöltek ekkor vehetik át az ajánlóíveket a választási irodáktól. Információink szerint az ellenzék arra készül, hogy jelöltjei nagyon gyorsan, akár még aznap, de mindenképpen a hétvégén összegyűjtik és leadják a szükséges 500 ajánlást mind a 106 választókerületben. A jelölteket négy nap alatt veszik nyilvántartásba a választási szervek, ezt követően, tehát várhatóan február 16. körül nyílik meg a lehetőség az országos lista bejelentésére.

A listát legkésőbb február 26-ig kell leadni, de az ellenzéknek érdeke lenne, hogy ezt már korábban megtegye, mert ha időt nyernek, akkor hamarabb jutnak hozzá a központi kampánytámogatáshoz, hamarabb vásárolhatják meg a választói névjegyzéket, és a Nemzeti Választási Bizottságba is előbb delegálhatnak tagot. Ideális esetben a jövő hét közepére meg kellene egyezni a közös listáról, de hiába folyamatos a munka a pártok vezető testületeiben, ellenzéki forrásaink csak remélni tudják, hogy a tárgyalások nem húzódnak el a törvényi határidő végéig. „Gyűrjük egymást, benne van a pakliban, hogy még két hétig eltart, de az is, hogy Gyurcsány holnap megállapodik Karácsonnyal, és gyorsan letudjuk a listakérdést” – fogalmazott egy beszélgetőpartnerünk.

Január végére négypárti blokk formálódott a hatpárti szövetségen belül: a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP közös nevezőre jutott a listás helyek elosztásáról, az MSZP és a Párbeszéd azonban nem tartja méltányosnak a négyek ajánlatát. Még egy vagy két befutó helyet szeretnének az MSZP–Párbeszédnél, ezen megy most az alkudozás. Nyitott kérdés az is, teljesítik-e a pártok Márki-Zay Péter (és másik három előválasztási miniszterelnök-jelölt) vállalását arra, hogy három roma politikust befutó helyre tesznek a listán. A Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP már közzétette azon politikusainak névsorát, akiket a közös listán szeretne látni, de ez alapján a roma jelöltek közül eddig egyedül a párbeszédes Berki Sándornak van esélye befutó helyet szerezni.

MZP eltaktikázta

Márki-Zay Péter január elején jelentette be, hogy „kész elengedni” a saját, hetedik frakcióra vonatkozó igényét. Minthogy a pártok az­óta sem tudtak megegyezni a közös listáról, valószínűleg nem MZP kérése volt az egyetlen hátráltató tényező, de azért biztosan nem segítette a listakérdés gyors megoldását, hogy a megválasztott miniszterelnök-jelölt már az előválasztás eredményhirdetésének éjszakáján kinyilvánította, hogy szeretne egy frakciót a civileknek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) tagjainak és az őt támogató kisebb pártok, a Gémesi György-féle Új Kezdet és a Pálinkás József köré épült Új Világ Néppárt képviselőinek. MZP eleinte tízfős frakcióban gondolkodott, amely részben listás helyekkel, részben az MMM-hez (is) kötődő, előválasztáson győztes egyéni jelöltek csatlakozásával jöhetett volna össze.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.