Tartalom

MaNcs 34. évf. 06. sz. (2022-02-10)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Iványi Gábort köztársasági elnöknek!

A minap Marki-Zay Péter azzal a javaslattal állt elő, hogy az ellenzéki összefogás pártjai Iványi Gábort jelöljék köztársasági elnöknek a március 10-én esedékes államfőválasztáson.

A szerk.

A szerk.

Testvérek között

Csak egy teljesen átlagos nap. Vasárnap délután. Évszakhoz képest derült idő, enyhe szél, horthysta felvonulás a fővárosban. A menet a Gellért térről tart a Parlament elé, át a Dunán.

Publicisztika

Legát Tibor

Publicisztika

Emelt fővel megfutamodva

A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság állásfoglalása a homofóbtörvényről, és a szél, amit vetett

Váratlan nyilatkozatot tettek közzé a tudo­mányágak legtekintélyesebb és legtöbb tagot számláló szakmai szervezetei, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság, illetve támogatóként a Magyar Szexuális Medicina Társaság. A január 21-én kelt szöveg címe szerint szakmai állásfoglalás „a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” szóló, 2021. évi LXXIX. törvényről.

Egotrip
Belpol

Véglegesítés előtt a közös ellenzéki lista

Belpol

A 45-ös csapdája

Márki-Zay Péter lemondott a saját frakcióról, de így sem egyszerű a közös lista összeállítása. Nem dőlt még el a befutó helyek elosztása és az sem, hogy az ellenzék tényleg bejuttat-e három roma politikust a parlamentbe.

2018-ban Lázár mellett álltak ki, most Márki-Zay ellen

Belpol

Majdnem mindenki egyért

A Csongrád-Csanád megyei 4. választókerületben a Lázár Jánossal mérkőző Márki-Zay Pétert 15 polgármester kérte arra, hogy „ne hurcolja be” településükre a „megosztó politikát”. 2018-ban Lázár újraválasztása mellett álltak ki, akkor még 18-an. A renitens településekre kollektív büntetés vár.

Uszodai erőszak Magyarországon: a Turi-ügy

Belpol

Bot, papucs, békaügetés

Arról, hogy Turi György kamaszkoruktól kezdve módszeresen alkalmazza versenyzőivel szemben a fizikai és lelki erőszak változatos formáit, mindenki tudott a magyar úszó­sportban, aki látta dolgozni: vezetők, edzők, bizonyára sok szülő is. Ám az uszodai erőszak egyéb fejezeteihez hasonlóan sokáig az ő történetét is mély hallgatás övezte. A múlt év végén a Magyar Úszó Szövetség vizsgálóbizottságot hozott létre a feltárás érdekében. Lássuk, mire jutottak.

Üzérkedés hamis védettségi igazolványokkal

Belpol

Meg se érezték

Nemcsak a közokirat-hamisítás bűncselekményét követhették el, hanem mások életét is kockára tették azok a háziorvosok, asszisztensek és „toborzók”, akik valótlan tartalmú védettségi igazolványokhoz segítettek magánszemélyeket.

Külpol

Mire jók a szívélyes orosz–magyar kapcsolatok?

Külpol

Drúzs-ba-rát-ság!

A legutóbbi Orbán–Putyin-találkozót követően a miniszterelnök „magyar modellről” beszélt az elmúlt 12 évben kialakított orosz–magyar kapcsolatok értékelése során. Miben állhat a „magyar modell”, és van-e ilyen egyáltalán?

A német politika Putyin-simogató ösztönei

Külpol

Németes hagyományok

A német külpolitika legnagyobb problémája Ukrajna ügyében az, hogy melyik ujjába harapjon. A német társadalomban és politikában ugyanis egyszerre van jelen az Amerika-ellenes oroszbarátság és az oroszellenes Amerika-barátság.

Film

Interjú

Film

„Én így repülök”

Tóth Gyula VHS-gyűjtő

Korábban a De Facto nevű metalcsapat frontembere volt, jelenleg a Bud Spencer & Terence Hill Emlékzenekart üzemelteti, forgalmazott filmeket DVD-n, de ma már csak a VHS-re koncentrál; célja, hogy fizikailag is látogathatóvá tegye a Facebookon és YouTube-on megtalálható VHS Múzeumot.

tévésmaci

Film

Lovak a réten

Amikor Sztupa és Troché várták a vonatot, dermesztően kihalt volt az állomás.

Képzőművészet

Nekrológ

Képzőművészet

Titkon művész

Beke László (1944–2022)

Beke László, bár a gimnáziumi évei alatt egy zenekarban játszott és fotóriporter szeretett volna lenni, végül mégis az ELTE BTK magyar–művészettörténet szakára jelentkezett, s második szakán a középkori ötvösművészetben mélyült el.

Nekrológ

Képzőművészet

Egyedül brummogó

Nagy Bálint (1949–2022)

Üres lett a FUGA utcára néző nagy kirakatablaka, amelynek túloldalán tizenhárom éven át ült Nagy Bálint, hosszú szakálla fölötti szúrós tekintetével végigmérve minden belépőt. Akár meg is lehetett volna ijedni attól a vizslató szempártól, de a második alkalommal már tudta a látogató: csupán a gazda figyelme és jól-rosszul titkolt öröme sugárzik belőle. Az öröm, hogy ott vagy, hogy vágysz arra a hihetetlenül sokféle élményre, amit a hely kínál.

Kritika

Könyv

Kritika

Félelem és függés

Betty Friedan: A nőiesség kultusza

Hogy időszerű-e 2021-ben Magyarországon (egyébként a szerző születésének 100. évfordulóján) kiadni egy 1963-as amerikai feminista alapművet, arra spontán és egyértelmű választ ad egy minapi online hirdetés, amelyben egy vidéki város kulturális központja fiatal feleségek és házasodni készülő hölgyek számára hirdet „derékasszony-képzést”.

Könyv

Kritika

Polgárháborús jóvátétel

Robert Capa: A tetten ért halál

Eldőlni látszott a spanyol polgárháború kimenetele 1938-ra, miután Hitler bombázókat vetett be, míg Sztálin az NKDV-t, a „belső ellenségre” vadászva. Mindezt a nyugati hatalmak ölbe tett kézzel nézték, pedig az akkori, immár jó minőségű fényképes haditudósítások a demokrácia sárba tiprását és a lakossággal szembeni terrort is bemutatták.

Film

Kritika

Elhatározás kérdése

George Clooney: Iskola a pult mentén

A felnőtté váláshoz lelket próbáló, rázós út vezet – ugyanez igaz az életközepi karrierváltásra is. Az Iskola a pult mentén látszólag az előbbiről szól, ám minden jel arra mutat, hogy a Long Islanden cseperedő, írói álmokat dédelgető kisfiú története csak az apropót szolgáltatja utóbbihoz.

Film

Kritika

A kacat bosszúja

Guillermo del Toro: Rémálmok sikátora

A fizika és a film közös törvényei szerint utólag minden feketébe mártott film megszépül, a másodvonal noirjait is falja a ráérős utókor, Edmund Goulding 1947-es Nightmare Alley-jének is kellett egy fél évszázad, hogy a korabeli kritikusok ejnye-bejnyéire rácáfolva felküzdje magát az „elfeledett gyöngyszemek” mindent megszépítő polcára.

Dokumentumfilm

Kritika

Ki keresi a szédelgőt?

Felicity Morris: A Tinder-csaló

Még mielőtt bárki megijedne, a Tinder sértetlenül került ki a drámai történetből, még akkor is, ha be kell látnunk, hogy a hétpróbás csaló, Shimon Hayut tevékenykedése nem vet túl jó fényt a platformra.

Rádió

Kritika

„Amiként kezdtem”

Az UNICEF podcastsorozata

„A kiskori élményeknek meghatározó szerepe van személyiségünk fejlődésében, a magán- és szakmai életünk alakulásában. Az UNICEF Magyarország sikeres és elismert művészek, tudósok, köz­életi személyiségek emlékeinek bemutatásával, izgalmas és mély beszélgetésekkel helyezi fókuszba ennek a megismételhetetlen és felbecsülhetetlenül fontos idő­szaknak a tétjét.”

Színház

Kritika

Fényárban áll

Szerelmek városa

Egy fiatal színész, aki jól gitározik, egy másik, aki tehetséges pantomimes, meg egy szép hangú, csinos lány összekeverve rengeteg effekttel, csillogó jelmezzel, zenei betéttel és harsánysággal: ez a Szerelmek városa. Ami viszont a musicalből hiányzik, az épp a címben ígért város, Párizs. De az fájón.

Zene
Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Moonfall

Megy a lekezelő viccelődés és fanyalgás Roland Emmerich új világvége-filmjéről, előkerült a jó öreg „olyan rossz, hogy az már jó” fordulat is, szegény Rolandba mindenki rúg egyet.

Visszhang: film

Visszhang

Az utolsók

Kaurismäki-filmekben szoktak rideg kocsmák színpadán ilyen reménytelenséget sugárzón énekelni, mint itt.

Visszhang: koncert

Visszhang

Kristīne Opolais áriaestje

Majd’ két évvel az eredetileg tervezett dátumot követően, végre sor került Kristīne Opolais budapesti debütálására, vagyis paradoxonnal egybekötött áriaestjére.

Visszhang: lemez

Visszhang

Cate Le Bon: Pompeii

A walesi szerző-előadó hatodik albumán az ókori kataklizma ürügyén szembesít mindazzal, amire a katasztrófára váró világnak számítania kell.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2022/6.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Tudomány

Élsport szívroham után

Tudomány

Megrázta magát

A szívsebészet és a sportorvoslás nagy sikertörténete lehet, ha a focista Christian Eriksen folytatni tudja topligás játékos-pályafutását – márpedig minden esélye megvan rá.

Gasztro