A belügy szerint a Madách igazgatója amúgy sem tervezte kitölteni a mandátumát

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 29.

Belpol

Már az utódlás kérdésével foglalkozik.

Tagadta a Belügyminisztérium a Telexnek küldött válaszában azt, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár pontosan tisztában lett volna azzal a sajtóhíreket megelőzően, hogy a Madách Imre Gimnázium igazgatója nem tervezi leadatni a tanulóktól a telefonjaikat az iskolában.

A lapunknak frissen küldött levél szerint „megfelel a valóságnak, hogy Mészáros Csaba az egyeztetés alkalmával megemlítette, hogy a gimnázium honlapjára kitettek egy tájékoztatást a digitális eszközök iskolai használatáról – a tájékoztatót az államtitkárnak nem mutatta be, azt az államtitkár nem olvasta.

Ebből következően az államtitkár a Madách Imre Gimnáziumban tervezett eljárásról véleményt nem alkothatott, álláspontját nem fogalmazhatta meg, általánosságban csak annyit mondott, hogy a rendelet azért kiváló, mert az a végrehajtás érdekében az igazgatóknak nagy mozgásteret biztosít.”

Mészáros Csaba, a megbízatása alól azonnali hatállyal felmentett igazgató csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy Maruzsa Zoltán tudott arról, hogy az iskola hogyan fogja alkalmazni az okostelefonok leadásáról szóló, augusztus 8-án megjelent rendeletet. Sőt, szerinte Maruzsának ezzel nem volt semmi gondja, nem jelezte, hogy probléma lenne, mindaddig, amíg a médiában meg nem jelent volna az információ. 

A bejegyzés állításairól kérdéssort küldött a lap a tárcának, érdeklődtek például, hogy valóban volt-e köze az igazgató felmentésének ahhoz, hogy hír lett abból, hogy nem fogják leadatni a telefonokat a diákokkal a Madáchban. A kommunikációs főosztály válaszában idézte a Telexen augusztus 26-án este megjelent cikk címét („Ellenáll a budapesti Madách Imre Gimnázium, nem tiltja ki a mobilokat szeptembertől”), és hozzátette: „a tényt, nevezetesen azt, hogy egy állami intézmény vezetője nem tart be egy jogszabályt, azzal nyíltan szembehelyezkedik, nem a Belügyminisztérium, nem az államtitkár, hanem Önök minősítették ”ellenállásnak„.” Mészáros Csaba korábban arra utalt, hogy nem a jogszabály sajátos értelmezése, hanem az arról szóló sajtóbeszámolók („médiafelhajtás”) miatt mentették fel tisztségéből.

A belügy a fentiek mellett még azt is közölte, hogy „Mészáros Csaba az egyeztetés során egyébiránt jelezte, hogy nem tervezi kitölteni igazgatói mandátumát, már az utódlás kérdésével foglalkozik.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.