A HÖOK az emberi méltóságot hangsúlyozza

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 29.

Belpol

De talán mostanra már az egész gólyatábor-intézmény értelmét is érdemes lenne újragondolni 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közleményt adott ki a magyar egyetemi gólyatáborokban, legutóbb a BME-n előforduló megalázó "jópofaságok" kapcsán. A szervezet nyílt levele a hallgatói képviselőknek és a gólyatábor-szervezőknek szól, és öt pontban hívja fel a figyelmet arra, hogy az elsőévesek beavatása során milyen alapvető elvárásoknak kellene megfelelni.

A levél szerint a HÖOK Alapszabály részét képező Etikai Chartában foglaltak ismerete és betartása valamennyi hallgatói képviselőre nézve kötelező érvényű. „Az emberi méltóság, a tiszteletteljes bánásmód olyan alapértékek, amelyek semmilyen körülmények között sem sérülhetnek az egyetemi élet, különösen a gólyatáborok során”, írják hozzátéve, hogy a HÖOK elítéli azokat az eseteket, amelyek szembemennek ezzel. A szervezet elvárja, hogy a gólyatáborok és egyéb hallgatói rendezvények lebonyolításakor

a szervezők tegyenek meg mindent, hogy a gólyák és a résztvevők pozitív élményekkel gazdagodjanak”, ha valakinek valami nem komfortos, akkor ne legyen kötelező bevonódnia.

Azt is elvárásként rögzíti a levél, hogy a hallgatók minden rendezvényen megfelelően tájékoztatva legyenek arról, „kihez tudnak fordulni, ha nem megfelelő bánásmódban van részük”. A HÖOK közölte azt is, hogy a választmányuk felülvizsgálja az Etikai Charta jelenlegi állapotát, és országos egyeztetést indít annak fejlesztése céljából.

Mint a Telex írja, a gólyatábori botrányok idei hulláma azzal indult, hogy kiderült, a BME VIK elsőéveseknek szóló rendezvényére nem lehet bevinni óvszert. Később kiderült, hogy a hallgatókat ugyanitt megmotozták, stopperrel mérték a mosdóidejüket és számos más, sokak számára megalázó procedúrának vetették alá. Miután a gólyák beszámolója napvilágot látott, az egyetem vezetése a táborok szabályozását felülvizsgáló munkacsoportot szervezett, ami el is kezdte az ügy kivizsgálását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!