A Belügyminisztérium épülete előtt tüntettek a Madách gimnázium igazgatójának felmentése ellen

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 2.

Belpol

Megtelt a Széchenyi István tér. 

Hétfő estére tüntetést szerveztek a Madách Imre Gimnázium felmentett igazgatója mellett. A hvg.hu beszámolója szerint a megmozdulás este hatkor kezdődött a Belügyminisztérium épülete előtt, ahova mindenkit vártak, hogy kifejezzék felháborodásukat, amiért „minden jogi alap nélkül” felmondtak Mészáros Csabának.

A lap beszámolója szerint este hat órára nagyjából megtelt a Széchenyi István tér, pár ezren jelentek meg. Egy kis színpadon először Farkas Ádám, a gimnázium diákja mondott pár szót, utána az iskola kórusa következett, a Szózatot és a Madách himnuszát adták elő. Farkas azt mondta, azért vannak itt, hogy „ne tűrjük azt, amit a mi iskolánkkal, a Madách-csal, és a közoktatással rendszerszinten történik”. „A mi telefonunkat nem fogják elvenni, a Madách előre megy, es nem hátra” – tette hozzá.

A tüntetők összetétele vegyes volt, főleg diákok jelentek meg, de voltak szülők is, folyamatosan érkeztek emberek, a tömegben feltűnt Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke is.

Iványi Júlia, a MÁV Telepi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium vezetője is beszédet mondott, amit egy papírlapról olvasott fel, meg is jegyezte, hogy megpróbálta otthon telefonról (mármint a beszédét felolvasni), „esküszöm, nem ment, de itt a telefon a zsebemben, használom én is”. „Ha oly szerencsétlen vagy, hogy egy elnyomó hatalom fősipánja vagy, tedd le a tollad, állj fel, küzdj, ha olyan történik, ami diákok életét nyomorítja meg” – üzent Sára Botond fővárosi ún. főispánnak. Fontos megjegyezni, hogy Iványi Júlia az egyik olyan Iványi Gábor-féle iskolát vezeti, melyet pár nappal az iskolakezdés előtt törölt a nyilvántartásból a kormányhivatal. 

A tüntetésen felszólalt még a Tanítanék Mozgalom két képviselője (Berta Bea, Pilz Olivér), valamint Dukán András Ferenc (a Momentum csepeli önkormányzati képviselője), akit tavaly rúgtak ki a Madáchból, mert nem tartotta meg néhány óráját, hogy így vállaljon szolidaritást korábban kirúgott kollégáival. Azt mondta, még mindig matematikatanárként tekint magára, pedig már vendéglátósként dolgozik.

A beszédek nagyjából fél nyolckor értek véget. A gimnázium kórusa és a tömeg közösen énekelte a Szól a kakas már című zsidó-magyar népdalt, a menesztett igazgató kedvencét. Nem sokkal később lezárták a rendezvényt, fél nyolc után nagyjából tíz perccel kezdték elhagyni a Széchenyi teret a demonstrálók. 

Mint ismert, Mészáros Csabát azért mentették fel állásából, mert az iskola közölte, nem fogják elvenni a diákok mobiltelefonjait. A tanév első napja emiatt tüntetéssel indult az intézményben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk