Tüntetéssel kezdték a tanévet a Madáchban

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 2.

Belpol

Diákok, szülők, volt diákok álltak ki az iskola elé a rendhagyó tanévnyitóra. 

Szeptember 2-án, a 2024/25-ös tanév első napján hétfő reggel 7:30-ra hirdettek békés tüntetést a budapesti Madách Imre Gimnázium épülete elé volt diákok, valamint széleskörű szolidaritási kampányra hívták az ország oktatási intézményeit, szakszervezeteit és minden állampolgárt, akinek fontos a szabad oktatás.

Mint ismert, Mészáros Csaba igazgatót a múlt héten mentette fel a Belügyminisztérium azonnali hatállyal a pozíciójából azután, hogy a budapesti gimnázium nevelőtestülete az intézmény honlapján tájékoztatta a szülőket és a tanulókat arról, hogy a minisztérium rendelkezésével szemben a digitális eszközöket nem fogják elvenni a tanítás előtt a diákoktól. Az igazgató felmentése miatt még aznap este több százan tüntettek az iskolánál, az igazgató pedig később közölte, hogy az őt felmentő köznevelési államtitkárnak, Maruzsa Zoltánnak – akinek gyerekei egyébként a gimnáziumba járnak – egészen addig nem volt baja az iskola intézkedésével, hogy az hír lett volna a médiában, ezután lépett csak. 

A hvg.hu beszámolója szerint a hétfő reggeli tüntetésen a gimnázium utcáját a rendőrség lezárta, a diákok a szervezők kérésének megfelelően fehér ünneplő helyett színes, madáchos pólóban érkeztnek a rendhagyó tanévnyitóra, többen feliratos táblákat is készítettek. A gimnázium bejáratához két molinót feszítettek ki, az egyiken "Hol oly sokat csatáztam hasztalan, csatázzam újra és boldog leszek", a másikon "Itt állok, mást nem tehetek" volt olvasható – ez utóbbival kezdte az eseményekre reagáló Facebook-bejegyzését a felmentett igazgató. 

A tüntetésen Vízi Dávid színművész olvasta fel Ady Endre Ifjú szívekben élek című versét, előtte több diák is felszólalt, akik elutasították Mészáros Csaba elmozdítását, arról beszéltek, hogy kiállnak a Madách Imre Gimnázium szellemisége mellett.

A szavalat után két korábbi igazgatóhelyes beszélt a gimnáziumhoz kötődő emlékeikről, a tanároknak megköszönték, hogy ebben "az embert próbáló helyzetben is megmaradnak embernek és pedagógusnak".

Egy diák a tantestület nyilatkozatát olvasta fel, amelyben leszögezték, hogy a pedagógusok számára továbbra is a diákjaik a legfontosabbak, és hogy szerintük Mészáros Csaba igazgató jogszerűen járt el, amikor engedélyezte, hogy használják a mobiltelefonokat az iskolában. „Meg kell őrizniük a Madáchot olyannak, amilyen Mészáros Csaba 24 éves munkája alatt lett” – emelte ki.

A reggeli tüntetésnek mindössze 25-30 perc után vége lett, a diákokat arra kérték, menjenek be az évnyitóra. A vonulókhoz több szülő is csatlakozott, miközben azt skandálták, hogy "itt állok és mást nem tehetek". Miközben a diákok lassan bevonultak az épületbe, a rendezők bejátszották Mészáros Csaba üzenetét, aki sajnálta, hogy nem tudott jelen lenni, de megerősítette a diákokat abban, hogy igazuk van – Mészáros egyébként az iskola tanára marad

A diákok bevonulása közben egy felszólaló elszavalta Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét is, majd egy volt diák arról beszélt, hogy szerinte az "ösztönös liberalizmus öröklődik nemzedékről nemzedékre a Madáchban". Az egyik felszólalásban szóba került Iványi Gábor is, miután az általa vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség több intézményének is bevonták a működési engedélyét az idén, majd többen közös emlékeket elevenítettek fel a felmentett igazgatóval. A tüntetés végén színészek olvasták fel diákok üzeneteit.

Délután hat órakor újabb tüntetést tartanak, azonban azt már nem a Madách, hanem a Belügyminisztérium épülete előtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.