A demográfiai helyzetre hivatkozva nyúlna bele a kormány a meddőségi kezelésbe

  • narancs.hu
  • 2023. június 7.

Belpol

Eltörölnék a három hónapos szabályt.

A Belügyminisztérium (BM) társadalmi egyeztetésre bocsátotta a meddőség kezelésével összefüggő jogszabályok tervezett módosítását – vette észre a 24.hu.

Az előterjesztés szerint már 2023. július 1-jétől hatályba lépne az új szabályozás, amely számos korábbi rendeletet módosít,

az indoklás szerint azért, hogy javuljon a demográfiai helyzet, a meddőségi ellátás helyzete.

A módosítás rövid összefoglalója szerint a részben a finanszírozást érintő változásoktól a kormány az asszisztált reprodukciós beavatkozások tekintetében jelentős gyermekszám növekedést vár. A jelenlegi szabályozás szerint az egyes beavatkozások térítésmentesen évente többször, de az egyes beavatkozások közötti három hónapos időközökkel vehetők igénybe. Ugyanakkor az életkor előrehaladtával a várandósság esélye csökken, a kezelések közötti három hónapos szabályt ezért eltörölnék.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatósága elkészítette a humánreprodukciós ágazatra (meddőségi centrumokra) vonatkozó új finanszírozási szabályokat is. A lombikprogramra jogosult egészségügyi szolgáltató a jövőben az érintett beavatkozásokra, eljárásokra az Egészségbiztosítási Alaptól kap pénzt, például a gyerekek számától függő fix díjat, ha igazolhatóan a kezelésnek köszönhetően szül az anya.

A 24.hu felidézte: Rétvári Bence néhány hete arról beszélt, hogy Magyarországon minden hetedik párt érinthet a probléma, hogy akár éveken keresztül nem sikerül a spontán fogantatás. A BM parlamenti államtitkára az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Katolikus Szeretetszolgálat rendezvényén arról beszélt, a meddőségi problémákat sokszor helytelen életmód, lelki nehézség, stressz okozza, ezért érdemes megfontolni a természetes fogamzássegítési módszereket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk