A fiatalok lakáshoz jutása, bérnövekedés, tőkejutattás a kkv-knak: ezeken fog dolgozni októberben a kormány

  • narancs.hu
  • 2024. október 3.

Belpol

A miniszterelnök által nemrégiben célként kitúzött 3-6 százalékos növekedést a megfizethető lakhatás elősegítésével, bérnövekedéssel és a kis- és középvállalkozások támogatásával gyorsítaná elő a kabinet. Megvizsgálják a lakbérszabályozást, beleértve az Airbnb gyakorlatát.

Gazdasági semlegesség – ez az új mantra, amit Orbán Viktor dobott be múlt szerdai, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában, melyben az európai és a magyar versenyképességről beszélt. Most ezekről a témákról tárgyalt – kedd este óta – a Békés megyei Geszten, a felújított Tisza-kastélyban tartott ülésén a kormány. (Az épület éveket késett és állandóan dráguló rekonstrukciójáról ezekben a cikkeinkben írtunk.) A részleteket ismertetve Gulyás Gergely a helyszínen rendezett kormányinfón elmondta, új gazdaságpolitikára van szükség, de "Brüsszel és Nyugat-Európa kereskedelmi hidegháborút hirdet" (nem részletezte, mi az), ez pedig "Magyarország számára rendkívül veszélyes, mert elzár minket a piacoktól és a befektetési lehetőségektől". Ezért ki kell maradni a kereskedelmi hidegháborúból, és "válasszuk a gazdasági semlegeséget".

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, a következő évek célja a 3-6 százalékos gazdasági növekedés. Ezt konkrét programok is segíteni fogják – például a kormányfő által bejelentett munkáshitel –, amelyek mellé most további három feladatot szabott a kormány.

Az első a megfizethető lakhatás elősegítése. Mivel a fialatok számára a lakáshoz jutás komoly nehézséget jelent, ezért program készül kollégiumi férőhelyekre és a fiatlaok lakhatásának támogatására. Ennek részeként megvizsgálják a lakbérszabályozást, beleértve az airbnb-t, a lakásépítés gyorsítása pedig kiemelt cél lesz.

A második a gyors bérnövekedés: ösztönzik a a munkaadókat és a -vállalókat, hogy több éves bérmegálapodást kössenek. 

A harmadik programelem a méretváltás a kis- és közepes vállalkozásoknál. A tőkejuttatás mellett további "ösztönzőket" vezetnek be, ezt a gazdasági miniszter dolgozza ki a következő hetekben.

Gulyás azt is mondta, valamennyi programpont a költségvetési törvény része lesz, október végéig kidolgozzák a részletes szabályokat. E mellett minden minisztériumnak feladatokat szabott a kormány, ami – a miniszter szavai szerint – megfeszítetten fog dolgozni, hogy minden intézkedés a részletszabályok szintjén október végére elkészüljön.

Gulyás: A Tisza Párt az erőszak új szintét hozta el

Az M1 azt kérdés helyett azt vetette fel Gulyás Gergelynek, hogy egy ellenzéki képviselő, Hadházy Ákos szerint is problémásak a Magyar Péter ténykedését érintő KEHI-jelentésekben foglaltak. A miniszter azt fűzte hozzá, hogy problémás, hogy valaki a nyilvánosság előtt megalapozatlanul vádaskodik, aztán ha a saját gyakorlatait megnézzük, akkor ott találni a közpénzekkel való visszaélésre utaló jeleket. Az MTVA-munkatárs részéről az is elhangzott, hogy Magyar Péter egyes követői erőszakra buzdítanak a hétvégi, MTVA elé szervezett tüntetésen. „Arról senki nem tehet, miket írnak emberek a Facebookon, de azért ehhez ki lehet alakítani valamilyen viszonyt, el lehet határolódni, Magyar pedig ezt nem teszi meg az ilyen kommentek esetében sem” – mondta Gulyás, aki szerint a Tisza „az erőszak és arrogancia eddig nem ismert szintje jelent meg szerint a magyar politikában.”

Ne nevezzük hülyeségnek Orbán Balázs kinevezését

Arról kérdezte a szóvívőt és a minisztert a Telex, hogy pontosan mit értett Orbán Balázs azon, hogy mi nem csinálnánk azt, amit Zelenszkij 2,5 évvel ezelőtt. Hosszan magyarázkodásában Gulyás azt mondta, nem kívánja értelmezni a mondatokat. A felvetésre, hogy nem probléma-e, hogy Orbán Balázs, aki fő stratégának számít, ilyen hülyeségeket beszél, mire Vitályos Eszter rendre utasította, hogy ne minősítse a politikai igazgatót, több tiszteletet kért neki.

Később szóba került a Szuverentiásvédelmi Kutatóintézet élére került Horváth József ex-III/III-as ügynök is. Gulyás erre azt mondta, nincs annyi tudása erről, hogy megalapozott véleménye legyen, annyit tud Horváthról, hogy a rendszerváltás után jó titkosszolgálati munkát végzett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.