Szijjártó Péter bekérette a német nagykövetet

  • narancs.hu
  • 2024. október 3.

Belpol

Julia Gross az oroszbarátság miatt bírálta a kormányt.

„Németország budapesti nagykövete tegnapi beszédében hazánk szuverenitását sértő módon, súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe. A hazánkban szolgáló nagykövetektől minden esetben elvárjuk a tiszteletet, ezért a nagykövet beszéde teljességgel elfogadhatatlan. A nagykövetet délutánra bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba” – közölte kemény hangon Szijjártó Péter ma a Facebookon.

Tegnap ugyanis Julia Gross német nagykövet a Vígadóban tartott beszédében bírálta a magyar kormányt, és színjátéknak nevezte, hogy Orbánék több mint egy évig hátráltatták Svédország NATO-csatlakozását. Gross hosszan kritizálta a magyar kormány oroszbarát politikáját is. Szerinte az Orbán-kormány olyan útra lépett, amely eltávolítja egymástól a két országot, és sajnálkozását fejezte ki, amiért a magyar kormány részéről senki nem ment el a rendezvényre, hogy beszédet mondjon, noha eddig ez megszokott volt.

A Szabad Európa azt is megtudta, hogy Orbán Balázs kijelentése után – miszerint a Fidesz-kormány nem védekezne egy orosz invázió ellen – Julia Gross német és Jonathan Lacôte francia nagykövet közösen fogalmazott meg demarsot (azaz szóbeli diplomáciai jegyzéket), amelyben az áll, hogy amennyiben Magyarország NATO-tagállamként valóban így áll a közös védelem kérdéséhez, az ellentétes a katonai szövetség szellemiségével, és sértő a többi tagra nézve. (A lap megjegyzi, hogy a demars sajátos eszköze a nemzetközi diplomáciának; ez a legenyhébb formája annak, ha egy ország jelezni kívánja egy másik felé, hogy számára elfogadhatatlan lépést tett.)

Julia Grossnak egyszer Schmidt Máriát is sikerült felbosszantania. A fideszes ideológus ugyanis megkérdőjelezte, hogy létezne Németország, mire Gross bejelentkezett Berlinből, és mindenkit megnyugtatott az országa létezéséről.

Orbán Balázs szeptember végi kijelentéséből egész nagy botrány lett. Ungvári Krisztián történész szerint „Orbán Balázst már tényleg csak egy pici lépés választja el attól, hogy ezt a bűncselekményt, pontosabban a hűtlenség minősített esetét elkövesse. Nevezetesen az, hogy ezt az ötletét közvetlenül az Oroszországi Föderáció valamelyik diplomatájával ossza meg. Minősített esetről van szó, hiszen a cselekmény jogszerűen gyakorolt állami szolgálatával visszaélve történik.” De úgy látja, hogy „az előkészületi magatartás már most is megállapítható lenne”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.