A Fidesz államtitkára a diáktüntetőkről: „Nincs semmi, ami alapján komoly partnerként kellene tekinteni” rájuk

  • narancs.hu
  • 2018. február 23.

Belpol

Kiderült, miért nem tárgyal a kormány a diáktüntetőkkel.

„Nincs semmi, ami alapján komoly partnerként kellene tekinteni egyes olyan szervezetekre, amelyek ezt a jogot maguknak követelik.” Ezt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára válaszolta a Zoom.hu újságírójának azon kérdésére, hogy miért nem tárgyal a kormány a diáktüntetőkkel. Mint ismert, a január közepén tüntető diákok 12+1 pontos követeléslistát hoztak nyilvánosságra, és azt szerették volna, ha Orbán Viktor vitázik velük. Követeléseiket semmibe vette a kormányzat, Orbán Viktor pedig hű maradt régi szokásához, és nem állt ki nyilvános vitára. Ma délután a diákok újra tüntetni fognak, a Deák Ferenc tértől vonulnak a Parlament épülete elé.

A diákok nem hagyják magukat megfélemlíteni, nem maradnak otthon, holnap megint tüntetnek

Amit a diáktüntetőkkel művelt a hatalom az elmúlt hetekben, pontosan megmutatja a rendszer lényegét. Amikor január közepén utcára vonultak a diákok, hogy egy jobb oktatási rendszerért demonstráljanak, valójában csupán egyetlen dolgot kértek a kormánytól: hallgassák meg végre őket.

Novák Katalin azt is elmondta a budapesti Európa Pontban tegnap rendezett eseményen, hogy „veszélyesnek tartja, ha valaki két hét után ifjúsági szervezetnek nevezi magát, egyértelműen pártpolitikai indíttatásból, egy kampány kellős közepén, és azt a benyomást kelti, hogy a magyar fiatalokat képviseli. Mindezt úgy, hogy valódi tagsága nincsen, valódi eredményeket még nem tud felmutatni.” Mindeközben az államtitkár nem nevezte nevén a diáktüntetéseket szervező Független Diákparlamentet (FDP).

Novák Katalin

Novák Katalin

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerinte egyébként „kormányzatként meg kell őrizniük a komolyságukat és azokkal kell tárgyalni, akik már eredményeket tudnak felmutatni, komoly tagsággal rendelkeznek, ügyeket és értékeket képviselnek”. Novák Katalin valószínűleg a Fidelitasra gondolt, mert 2012-ben Orbán Viktor a felsőoktatás legégetőbb kérdéseit a Fidesz ifjúsági szervezetének tagjaival tárgyalta meg egy romkocsmában.

Figyelmébe ajánljuk