A Fidesz elkötelezett az ápolási díj emelésében, de az ezt tárgyaló parlamenti ülésen nem vesz részt

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 16.

Belpol

Az ellenzék által összehívott rendkívüli ülésen az ápolási díj mellett a devizahitel-károsultakról lenne szó.

A Fidesz–KDNP és a kormány nem vesz részt az ellenzéki pártok által péntekre összehívott parlamenti ülésen – közölte a nagyobbik kormánypárt frakciója csütörtökön az MTI-vel.

Pénteken ugyanis ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tart az Országgyűlés, ahol amennyiben a Ház határozatképes lesz, és elfogadja a tervezett napirendet, két javaslatról tárgyalhatnak: az egyik az ápolási díj emeléséről szól, a másik a devizahitel-károsultak segítését célozza.

A Fidesz azzal indokolta döntését, hogy: „egyértelmű, hogy a devizahitelezési válságért felelős baloldali pártok egy öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizahiteleseket”. Majd hozzátették, a kormány sok intézkedést hozott a devizahiteles családok megsegítésére: bevezette az árfolyamgátat, forintosította a devizahiteleket, lehetővé tette a végtörlesztést, valamint elszámoltatta a bankokat.

Az ápolási díj növelésével kapcsolatban pedig már zajlanak az egyeztetések a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel. Ennek eredményeként ősszel megszülethet a kormánydöntés az emelésekről – közölték és kiemelték: a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása, a kiemelt ápolási díj 2010 óta 63 százalékkal nőtt.

Azt azonban elfelejtették hozzátenni, hogy ez az összeg még így is maximum 52 ezer forint, amivel gyakorlatilag egy 24 órás felügyelettel járó munkát díjaznak. Sokan azonban még ennyit sem kapnak, erről szóló cikkünket itt olvashatják.

És íme belőle egy idézet, ami jól mutatja a helyzet súlyosságát és azt, mennyire elkötelezett a kormány az otthon ápolás munkaviszonyként való elismerésében.

„Nem tudsz ügyet intézni, orvoshoz menni, nem fájhat semmid, mindent percre pontosan meg kell szervezned, folyamatosan ki vagy szolgáltatva. Ezt az áldozatot sokan önszántukból és szívesen teszik, de ez akkor is munka, amit a mindenkori kormánynak támogatnia kell. A képviselők megszavazták, hogy megemelik a saját fizetésüket, nekünk pedig azt mondják, ha marad pluszforrás a költségvetésben, kapunk belőle. Erre nem maradékként, hanem alapként kellene tekinteni!” – mondja Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke.

Leárazott életek

Mire elég 52 ezer forint, ha valaki súlyosan fogyatékos gyerekét ápolja otthon napi 24 órában? És mi van akkor, ha valaki sok mindenben önálló, mégis 24 órás felügyeletet igényel? Akkor ez az összeg 29 ezer forint.

Figyelmébe ajánljuk