A Fidesz és a KDNP feloszlatná az Európai Parlamentet

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Belpol

Ez legalább olyan jó vicc, mint visszaállítani a főispánságot vagy a vármegyéket.

Nagyszabású európai vízióról szóló tervet nyújtott be kedd éjjel a magyar parlamentnek Kövér László házelnök (Fidesz), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP), Simicskó István frakcióvezető (KDNP) és Kocsis Máté frakcióvezető (Fidesz)írja a 444.hu.

Olyan határozati javaslatot fundáltak ki, amelyben felszólítják a kormányt, mit képviseljen, meglátásuk szerint mit kellene elérni az Európai Unió átszervezéséről szóló vitában. A vitára csütörtökön kerül sor először az Európai Tanács napirendje során, ahol Orbán Viktornak lesz lehetősége az alapelveket képviselni. Kis szépséghiba, hogy addig a magyar képviselők nem tudják megszavazni a Fidesz-KDNP négy  muskétásának a határozatot. De talán van remény esély, hogy a miniszterelnök már ismeri a tervet, és ha esetleg, netalántán azonosulni tud vele, még hasznosíthatja is.

Az egyik nem újkeletű, érdekes javaslat szerint az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni. Ezt az ötletet mondjuk, Orbán Viktor tavaly nyáron már elsütötte egyszer. Kövérék szerint ugyanis az EP zsákutcába vezette az európai demokráciát. Úgy tartják, a közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket. Egyébként jelentősen gyengítenék a jelenlegi EU-s intézményeket. A tervben szerepel még, hogy vétójogot adnának minden nemzeti parlamentnek az uniós jogalkotásban, valamint jogot adnának ezeknek és a nemzeti kormányoknak ahhoz is, hogy új EU-s jogszabályok bevezetését kezdeményezhessék.

A javaslatok szerepel még, hogy soha többé ne vehessen fel hitelt az EU.

Új alapszerződésben kimondatnák, hogy az EU keresztény alapokon nyugszik. És kivetetnék a jelenlegi szövegből a "mind szorosabb egységre" törekvést előíró részt.

Korlátoznák a közös intézmények erejét. De közben közös hadsereget szeretnének Európának.

Az őshonos kisebbségek védelmét is közös feladatnak tekintik. Viszont bevándorlási ügyekben semmilyen beleszólást sem adnának az EU-s intézményeknek.

Felvennék gyorsan az EU-ba jelentkező balkáni országokat.

Az olyan politikai nyilatkozatok elvben arra jók, hogy figyelmeztesse a kormányt, mit kellene elérnie az Európai Unióban, párton, illetve kormányon belül aligha van értelmük. Jogi relevanciája így se, úgy se van az ilyesminek. Hogy akkor mi értelme van ennek? Jó kérdés. Újabb gumicsont?

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.