A Fidesz európai parlamenti képviselői egyszerűen nem voltak hajlandóak szavazni a nők jogairól

  • narancs.hu
  • 2018.06.03 09:32

Belpol

Elvégre Orbán is megmondta: több tiszteletet adunk a nőknek, „mint ami kijár”.

A héten tartott strasbourgi plenáris ülés utolsó napján egy bizonyos McAvan–Šuica-jelentést tárgyalt az Európai Parlament, amely többek között a lányok és nők testi, illetve lelki épségének biztosítása, a gazdasági és szociális jogok, valamint a lányok és nők szerepvállalásának előmozdítása, hangjuk és részvételük erősítése mellett foglalt állást.

Az ülés végén a képviselők szavaztak is a dokumentumról, ám a Fidesz európai parlamenti képviselői nem nyomtak gombot, tartózkodtak a voksolástól. Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István azt írta, a fideszes képviselők nem először tették ezt nőjogi kérdésben: korábban nem támogatták a nők kirekesztésével foglalkozó jelentést, a nők elleni erőszakkal szembeni határozottabb fellépést szorgalmazó dokumentumot, de a vidéken élő nők infrastrukturális, illetve az ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentését célul kitűző jelentést sem. Ujhelyi szerint a mostani tartózkodásnak vélhetően az az oka, hogy a most napirenden lévő állásfoglalás is felszólította a tagállamokat a családon belüli erőszakkal szembeni hatékony fellépést rögzítő isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására, amit a fideszesek hosszú évek óta akadályoznak Magyarországon.

A fideszes képviselők az EP-ben

A fideszes képviselők az EP-ben

Fotó: MTI/Beliczay László

Emlékezetes, Orbán Viktor március végén arról beszélt egy rádióinterjúban, hogy mind megadjuk a nőknek kijáró tiszteletet, „sőt, többet is, mint ami kijár”.

(via merce.hu)

Neked ajánljuk