A Fidesz nem támogatta a párkapcsolati erőszak áldozatainak védelméről szóló állásfoglalást

  • narancs.hu
  • 2021. október 6.

Belpol

Mert szerintük az EP baloldali többsége ismételten kiforgat egy mindenki számára fontos ügyet.

A párkapcsolati erőszak áldozatainak védelméről fogadott el egy állásfoglalást az Európai Parlament, amely különös figyelmet szentel a gyermekfelügyeleti perek során elszenvedett sérelmeknek. Az állásfoglalást a Fidesz, a KDNP és a Jobbik nem támogatta, valamennyi képviselőjük tartózkodott, írja az EUrologus a hvg.hu-n.

Az Európai Parlament szerdán nagy többséggel (510 szavazattal, 31 ellenszavazat és 141 tartózkodás mellett) megszavazta azt az állásfoglalást, amely kiemeli, hogy a gyermekfelügyeleti pereket az erőszakos felek további bántalmazásra használhatják ki, ezért védelmet kell nyújtani az áldozatoknak, különösen a nőknek és gyermekeknek.

Az uniós parlamenti testület képviselői úgy vélik, a felügyeletre és a láthatási jogokra vonatkozó döntések alkalmával a nők védelmének és a gyermekek mindenek felett álló érdekének kell döntőnek lennie. Ennek a szempontnak minden más kritériummal szemben elsőbbséget kell élveznie. A képviselők szerint a családon belüli erőszak tanújává váló gyermeket nemi alapú erőszak áldozatának kellene tekinteni, és ezáltal fokozottabb jogi védelmet és pszichológiai támogatást kellene számára biztosítani.

Az állásfoglalás kiemeli: az erőszakos kapcsolatokból való kilépéshez elengedhetetlen, hogy a bántalmazott fél megfelelő jövedelemmel és gazdasági függetlenséggel rendelkezzen. A képviselők ezért felszólítják a tagállamokat, hogy segítsenek az áldozatoknak a pénzügyi függetlenség elérésében azzal, hogy konkrét lakhatást biztosítanak, és hozzáférést nyújtanak olyan alapvető közszolgáltatásokhoz, mint többek között az egészségügyi ellátás, a közlekedés és a hozzáértő pszichológiai támogatás.

Emellett a megfelelő jogvédelemhez, a tényleges meghallgatáshoz, a távoltartási végzéshez, a menedékhelyekhez és a tanácsadáshoz, illetve az áldozatokat segítő alapokhoz való hozzáférést is garantálni kellene.

A magyar képviselők közül a 12 fideszes, a KDNP-s Hölvényi György és a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott, a többiek támogatták az állásfoglalást. A Fidesz frakciója közleményükben – amelyet Schaller-Baross Ernő és Járóka Lívia jegyzett – azzal magyarázták a döntésésüket, hogy:

a családon belüli erőszak elleni fellépés célja támogatandó, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja tartózkodó szavazatával elzárkózik attól, hogy egy olyan jelentést támogasson, amely egy ilyen komoly témát csak ürügyként használ fel.

A képviselőcsoport szerint "az Európai Parlament baloldali többsége ismételten kiforgat egy mindenki számára fontos ügyet: kinyilatkoztatásra szorgalmaz és politikai eszközként tekint a nők és gyermekek ellen elkövetett erőszakkal szemben vívott harcra valós cselekvési tervek és a helyi jógyakorlatok befogadása helyett".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?