Karácsony nem lép vissza: "A politika erkölcsi kérdés, nem matek"

  • narancs.hu
  • 2021. október 6.

Belpol

Hatalomtechnikai játszmák miatt nem áldozza be azt, amiben hisz.

Karácsony Gergely szerda délután 2 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem lép vissza. Megismételte, amit már vasárnap is elmondott: "Nem visszalépek, hanem előre!". Hozzátette, arról akar beszélni, hogy mit is jelent ez az előre lépés.

Szerinte Magyarországot újraegyesíteni kell, ezt akarja képviselni az előválasztás második fordulójában. Az újraegyesítéshez pedig két dolog kell: béke és igazság.

Karácsony arról beszélt, bárki is lesz a miniszterelnök-jelölt, mindenképpen jobb lesz, mint Orbán Viktor. Majd elismerte, hogy érdemi vita van a jelöltek között; nem érzi például, hogy Dobrev Klára ki akarná menekíteni az országot a hideg polgárháborús helyzetből, amiben hosszú ideje van; Márki-Zay Péterrel pedig vitái vannak a családpolitikával kapcsolatban. (Ugyanakkor épp hétfői, Márki-Zayjal közösen tartott bejelentésükön azt hangzott el, egyetértenek abban, hogy megtartanák a családtámogatási rendszert és a családi adókedvezményt.)

A főpolgármester azt mondta, lehet szövetségeket kötni az előválasztás előtt és után is; azt tudja garantálni, hogy továbbra is kiáll amellett, lesz elszámoltatás és másfajta nemzetpolitikát fog folytatni, mint a jelenlegi kormány. Ahogy fogalmazott, "arra viszont nem tudok garanciát vállalni, hogy ne saját magamat képviseljem". Ezért nem lép vissza, de továbbra is szívesen egyeztet másokkal arról, hogy támogatják-e vagy sem.

Karácsony szerint egy 200 fős közvélemény-kutatásból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

A politika erkölcsi kérdés, nem matek.

Hozzátette, a kormányváltás csak azzal a programmal lehetséges, amit ő képvisel, és bár elismeri a többi jelölt érdemeit is, szerinte mással nem lehetséges a kormányváltás.

Ahogy fogalmazott:

Ez nem hatalmi kérdés, ez nem ego kérdése, az ellenzéknek jövőképet kell mutatnia a választópolgárok számára. Hatalomtechnikai játszmák miatt nem áldozom be azt, amiben hiszek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.