A Fidesz szerint semmi gond nincs a Lex CEU-val

  • narancs.hu
  • 2020. március 6.

Belpol

A felsőoktatási törvény módosításának ugyanis számos más külföldi egyetem meg tudott felelni, csak éppen a CEU nem.

Ahogy azt csütörtökön mi is megírtuk, kiderült, hogy uniós jogot sért a Lex CEU. A törvénymódosítás értelmében ugyanis Magyarországon csak úgy működhet külföldi oktatási intézmény, ha saját hazájában is végez tényleges oktatási tevékenységet és az együttműködést nemzetközi szerződés rögzíti. Ezt Juliane Kokott, az Európai Bíróság főtanácsnoka közölte Luxembourgban.

Erre máris reagált a Fidesz, akik szerint a magyar felsőoktatási törvény módosításával nincs semmi probléma, annak ugyanis számos külföldi egyetem meg tudott felelni, csak a Soros-egyetem nem.

"Továbbra is kitartunk amellett, hogy a felsőoktatási törvény jó, senkit sem diszkriminál" – reagált Hollik István arra, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) tegnap közölte a főtanácsnoki indítványt, miszerint sérti a közösségi jogot a magyar felsőoktatási törvény 2017. áprilisi módosítása, közismertebb nevén a lex CEU, írja a Magyar Nemzet.

Hollik hozzátette, a Közép-európai Egyetem továbbra is működik Budapesten, jelenleg is ad ki diplomákat és hirdet felvételt.

Figyelmébe ajánljuk