Uniós jogot sért a Lex CEU

  • narancs.hu
  • 2020. március 5.

Belpol

Az Európai Bíróság főtanácsnoka mondta ki.

Uniós jogot sért a magyar felsőoktatási törvény módosítása (vagyis a Lex CEU), amelynek értelmében Magyarországon csak úgy működhet külföldi oktatási intézmény, ha saját hazájában is végez tényleges oktatási tevékenységet és az együttműködést nemzetközi szerződés rögzíti – közölte álláspontját Juliane Kokott, az Európai Bíróság főtanácsnoka Luxembourgban csütörtökön.(MTI)

Szabad ország, szabad egyetem!

Szabad ország, szabad egyetem!

Fotó: Németh Dániel

A Soros György alapította Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítését szolgáló Lex CEU miatt az Európai Bizottság 2018-ban perelte be a magyar államot, mert  szerintük a szabályozás indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését Magyarországon, illetve a törvény ellehetetlenítené a Soros György alapította Közép-európai Egyetem (CEU) magyarországi működését, vagy az legalábbis az aktuális kormány kedvétől függne,

Mint köztudott, a Lex CEU azóta elérte célját, az Orbán-kormány sikeresen elüldözte az egyetemet Magyarországról.

Az Index megjegyzi, a főtanácsnok véleménye nem köti az eljáró bírói tanácsot, de az esetek túlnyomó többségében az ítélet és a főtanácsnoki álláspont részben vagy egészben megegyezik.

Az EU bírósága előtt a lex CEU

Az Európai Bizottság perelte be Magyarországot. Már az Európai Unió Bíróságán van az Európai Bizottság Magyarország elleni keresete a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban, írja a A törvény miatt uniós kötelezettségszegési eljárás indult. A bizottság szerint ugyanis a szabályozás indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését Magyarországon.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.