A Fidesz-szimpatizánsok harmada támogatja a tanársztrájkot

  • narancs.hu
  • 2022. október 11.

Belpol

Az emberek többsége nem veszi be, hogy csak akkor lehet a pedagógusok bérét emelni, ha erre ad pénzt az Európai Unió. 

A megkérdezettek 96 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hallott már arról, hogy polgári engedetlenséggel és sztrájkkal tiltakoznak a pedagógusok egyebek mellett az alacsony bérek, a túlterheltség és a sztrájkjog törvényi korlátozása miatt, a többségük (69 százalék) pedig támogatja a törekvéseiket – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített reprezentatív felméréséből. 

A Fidesz-KDNP szimpatizánsok 33 százaléka támogatja a tanárok demonstrációját, az ellenzékieknek pedig a 96 százaléka. A bizonytalanok körében 72 százaléknyian feleltek egyértelmű igennel, 18 százaléknyian pedig nemmel.

Az iskolás gyermeket nevelők körében a Publicus Intézet arra is kíváncsi volt, támogatnák-e a pedagógusok munkabeszüntetését azzal, hogy sztrájk idején nem vinné be az iskolába a gyermekét, vagy idősebb gyerek esetén hozzájárulna, hogy ne menjen iskolába. Erre a kérdésre 72 százalékuk felelt igennel, 24 százalékuk nemmel, 4 százalékuk pedig nem tudta eldönteni.

Ugyanerre a felvetésre az ellenzékiek 92 százaléka válaszolt egyértelmű igennel, a kormánypártiaknak pedig a 40 százaléka; a Népszava szerint ez az arány nem mondható alacsonynak, ha figyelembe vesszük az Orbán-kormány törekvéseit, amellyel a tiltakozó pedagógusokat próbálja lejáratni, hitelteleníteni.

A Fidesz-KDNP szavazói nagyobb arányban tartják elfogadhatatlannak azt a tankerületi gyakorlatot, amely szerint a sztrájkoló tanároktól több bért vonnak le, mint amennyit órájuk elmaradt a munkabeszüntetés miatt. A kormánypártiak 62 százaléka inkább nem ért egyet ezzel, ugyanakkor a fideszesek körében vannak a legnagyobb arányban azok is (19 százalék), akik az extra bérlevonást inkább elfogadhatónak tartják. Az ellenzékiek 96 százaléka, a bizonytalan politikai hovatartozásúak 87 százaléka úgy véli, ez inkább nem elfogadható.

A lap emlékeztet, a pedagógus érdekképviseletek egyik legfőbb követelése a tanárbérek érdemi rendezése, amelynek szükségességét a kormány több képviselője is elismerte, ugyanakkor a nagyobb arányú béremelést attól tették függővé, sikerül-e megállapodni az Európai Bizottsággal az erre fordítható uniós támogatásokról. A megkérdezettek 72 százaléka jelentette ki, hogy egyáltalán nem vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy csak akkor lehet emelni a pedagógusbéreket, ha az Európai Unió pénzt ad erre. Azok aránya, akik teljesen vagy inkább a kormány álláspontja felé hajlanak, összesen 20 százalék.

A Publicus Intézet telefonos adatfelvétele 2022. október 3-6. között történt, a mintába 1007 fő került.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.