A Fidesz támogatottsága ugyanakkora, mint a választás előtt

  • narancs.hu
  • 2022. december 20.

Belpol

Az utóbbi időszak társadalmi válságjelenségei sem veszélyeztetik a kormánypárt népszerűségét.

Az IDEA Intézet frissen publikált reprezentatív felmérése azt mutatja, a Fidesz támogatottsága pontosan ott jár, ahol a 2022-es országgyűlési választást megelőző időszakban.

A november eleji méréshez képest a kormánypárt támogatottsága a teljes választókorú népesség vonatkozásában egy, míg a biztos szavazó pártot választók csoportjában 5 százalékponttal csökkent. A Fidesz támogatottsága egy évvel ezelőtt, 2021. decemberében volt ilyen szintű a legszűkebb választói szegmensben. Az ellenzéki oldalon az utóbbi időben nem történt érdemi választói mozgás.

A novemberi reprezentatív vizsgálat jelezte, hogy

a társadalmi válságjelenségek – rezsiemelkedés, tanár- és diákmegmozdulások, 20 százalékot meghaladó infláció – ellenére megállt, sőt elhanyagolható mértékben még emelkedett is a kormányzópárt támogatottságára.

2022. november elején a teljes, választókorú népesség 32 százaléka, míg a választáson biztosan résztvevő pártot választók 52 százaléka választotta volna a Fideszt egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

Egy hónappal később, december elején a választókorúak vonatkozásában alig érzékelhető változás következett be (31%, -1%), míg a legszűkebb, ugyanakkor a legaktívabb választói rétegben 5 százalékponttal csökkent a kormányzópárt támogatottsága (47%). Ez a csökkenés azonban egy ilyen szűk választói rétegben hibahatár körüli értéknek számít.

A legnagyobb ellenzéki párt a felmérés szerint is a Demokratikus Koalíció (12%), mögötte a Mi Hazánk áll 7 százalékos támogatottsággal. Az előző méréshez képest a teljes választókorú népességen belül 1–1 százalékponttal nőtt a Jobbik, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választottsága. A biztos szavazó pártot választók körében is a DK bír a legnagyobb támogatottsággal (19%), emellett december elején 1–2 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd 1, míg a Mi Hazánk támogatottsága 2 százalékponttal emelkedett.

Összességében a felmérés rámutat:

amíg az ellenzéki oldal nem tud profitálni az esetleges támogatottság-vesztésből, ezek az eredmények nem veszélyesek a Fidesz számára.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. november 29. és december 12. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk