A fideszes képviselő megnevezte az alacsony születésszám okát: kevés a szép, színes közterület

Belpol

A XV. kerületi helyi fideszes képviselő, Mihály Zoltánné szerint több gyerek születne, ha szebbek lennének a közterületek. De nem azok, ezért a kevesebb újszülöttről az ellenzéki képviselők tehetnek. Ők sehogy se értették az összefüggést a képviselő-testület múlt csütörtöki ülésén zajló vitában. Egy DK-s képviselő pedig azt a következtetést vonta le, a kormánypárti politikus szerint a fiatalok számára azért lehetnek vonzóak a gondozott parkok, hogy inkább ott csinálják azt, amit otthon szoktak.  

Az ellenzéki önkormányzati képviselőkön kérte számon egy fideszes képviselő, hogy kevesebb gyerek születik a XV. kerületben. MihályZoltánné Kis Mária a képviselő-testület csütörtöki ülésén azt kérdezte a kerületet vezető ellenzéki oldaltól, hogy mit tettek  2019-től a születésszám növelése érdekében. A képviselőnő a 2022-2023-as nevelési oktatási év előkészítéséről szóló napirendi pont vitájában szólította fel válaszadásra a túloldalt, amely két és fél éve mind a tizennégy egyéni választókerületet elvitte Újpalotán, Rákospalotán és Pestújhelyen. Kérdését arra az adatra alapozta, hogy az óvodások száma tíz év alatt 2283-ról 1850 főre csökkent a kerületben.

A kevesebb gyerek születése miatti számonkérést élénk nevetés kísérte az ülésteremben, Cserdiné Németh Angéla DK-s polgármestert is mosolyra fakasztva: „Itt a kihívás a képviselők előtt” – utalt a gyermekvállalási kedv felébresztésére. A viccet félretéve felhívta a fideszes képviselőnő figyelmét a téves következtetésre: az óvodáskorúak száma nem változik a kerületben, évről évre 580- 600 gyermek érintett. Ami változik, az a szülők attitűdje; egy részük úgy dönt, nem kerületi óvodát választ, hanem a belvárosi munkahelyéhez közelebbit.

„Én azért remélem, hogy a Fidesz-kormányzat bőkezű intézkedései révén növekedni fog a születések száma” – folytatta a kormány dicséretét zengve Mihályné. Papírról felolvasott reagálásában rövid idő alatt messzire jutott a nevelési évtől. Felrótta a meg nem valósuló bérlakásprogramot, a Fidesz által elkezdett, de félbemaradt orvosi rendelőt, a megtiport kulturális életet, a kerületi városüzemeltetési holding vezetőcseréit, de a városrész közterületeit gondozó cég átszervezéseit is. (A fideszes notabilitások által kedvelt építőipari cég, amely Seszták Miklós városában, Kisvárdán futballstadiont, Tállay András földjén, Mezőkövesden stadionhotelt épített, 2018-ban hagyta félbe a Deák utcai orvosi rendelőt, majd lezárta a területet - a torzó történetéről ebben a cikkünkben írtunk.) „Kerületünkben csak akkor költöznének fiatalok, ha ápolt, szép, otthonos közterületeink lennének és bérlakások épülnének” – vonta le a következtetést Mihályné.

Mihály Zoltánné idén egyszer már felhívta magára a figyelmet egy másik, hasonlóan extrém megnyilvánulásával. Lapunk is beszámolt arról, hogy a Fidesz helyi képviselője előterjesztést nyújtott be a kerület művelődési központja átnevezéséről: szerinte a Csokonai Vitéz Mihály nevét viselő intézményt Conchita Wurstra kellene átkeresztelni. Mihályné úgy jutott el idáig, hogy egy másik fideszes képviselő látott ott egy előadást, ami szerinte a homoszexualitást propagálta. Szalay Kornél Géza egy félig vőlegény-, félig menyasszonyruhába öltözött szereplő láttán arra jutott erre, jóllehet ez egy só-borstartó szerepe volt. A történtek után Mihálynét leváltották a kulturális bizottság alelnöki tisztségéből.

A momentumos Gyurkó Dániel elnézést kért, hogy még nem nemzett gyereket, Matlák Gábor alpolgármester viszont büszkén közölte, két gyermeke született. Az LMP-s Szilvágyi László azzal kérdezett vissza, ha a Fidesz családtámogatási rendszere annyira tökéletes, ahogy mondják, hogy lehet, hogy csak a XV. kerületben nem működik. Ezek szerint a kerület sikeresen fekszik keresztbe a kormány családtámogatási programjának? – szegezte a költői kérdést a kormánypárti politikusoknak.

A nevelési-oktatási év helyett a vita a nagypolitikai irányba lendült: a lopás, a korrupció, a negyedik kétharmad, az európai ügyészség működése is terítékre került. Mihálynét nem győzte meg egyik felszólaló érve sem, még Lehoczki Ádám frakciótársáé sem, aki igyekezett korrigálni a kínossá váló állítást - a kevesebb születés helyett kevesebb óvodai elhelyezésre helyezve a hangsúlyt. Mihályné két óvodai csoport bezárását említve ismét azt a következtetést vonta le, kevesebb gyerek születik a kerületben, ami az ellenzék vétke.

Azért hagyják el a fiatalok a kerületet, mert nincsenek szép, színes közterületeink

– ismételte meg a születésszám csökkenésének okát feltáró következtetését.

Tóth Veronika alpolgármester erre saját lányának példájával reagált, aki a kerületben maradva szült két gyermeket, és ha kinéz az ablakából, szép zöld parkot lát. Végül a szintén kétgyermekes DK-s Legárd Krisztián ragadta meg a fideszes okfejtés összefüggésének lényegét, egyúttal segítséget kérve Mihálynétól: „Azt még mindig nem értem, hogy ha több zöldterület, ha több park, több fű lenne, akkor több gyerek születne? A fűben jobb ezt csinálni? Akkor a parkokban csinálnák azt, amit otthon?”

 
Mihály Zoltánné
Forrás: Mihály Zoltánné Facebook  

Válasz nem érkezett, de a vitához méltó tragikomikus fordulattal ért véget a napirendi pont tárgyalása. A polgármesternő fiának, Mihály Gergőnek adott szót, aki a népjóléti bizottság külsős tagjaként tanácskozási joggal vett részt az ülésen. Fiatalként álszent dolognak nevezte Mihályné szavait a fiatalok elvándorlásáról. 2019-re emlékeztette, amikor ő maga amiatt állt ki, hogy a XV. kerületért akar dolgozni, amire éppen Mihályné reagált azzal, hogy menjen máshova. Mihály Gergő a Narancs.hu cikke nyomán kirobbant botrány időszakára utalt. lapunk 2019 novemberében megírta, a polgármesternő egyetemista fiát bizottsági taggá választották. Ezt követően jelentette be, hogy a bizottsági tagságért járó bruttó 200 ezer forintot fel fogja ajánlani. Lehoczki Ádám fideszes képviselő Mihály Gergőt szerette volna még kérdőre vonni, hogy megtudja, kinek ajánlja fel tiszteletdíját, de erre nem kaphatott választ, mert a kérdezett elhagyta üléstermet, majd a polgármester a vitát lezárta.  

(Címlapképünkön: Mihály Zoltánné. Forrás: XV. kerületi önkormányzat Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk