Karácsony Pokornit kapacitálja: a fogaskerekű fejlesztéséhez uniós források kellenek

  • narancs.hu
  • 2022. május 2.

Belpol

A főpolgármester arra kérte a XII. kerületi polgármestert, támogassa a helyreállítási alap forrásainak megnyitását az önkormányzatok előtt. Pokorni szerint a főváros elmulasztotta meghosszabbítani a fogaskerekű felújításának terveinek határidejét.

Európai uniós forrásokra van szükség a fogaskerekű fejlesztéséhez, ezért Karácsony Gergely főpolgármester arra kérte Pokorni Zoltánt (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármestert, támogassa a helyreállítási alap forrásainak megnyitását az önkormányzatok előtt, hogy minél hamarabb elindíthasson a fogaskerekű felújítása – írja a főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu a Facebook oldalán.

Balogh Samu bejegyzésében Pokorni Zoltánnak a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent nyilatkozatára reagálva arról írt, hogy a kormány egyetlen fővárosi önkormányzati közlekedési projektet sem tartott támogatásra méltónak a helyreállítási (RRF) és a közlekedési (IKOP Plusz) forrásigények összeállításakor. Kifejtette,

ez azt jelenti, hogy olyan fontos fejlesztések, mint például a 3-as metró káposztásmegyeri meghosszabbítása, a 47/49-es villamosok összekötése a 14-es villamossal a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül, vagy a 3-as villamos déli meghosszabbítása Pesterzsébeten keresztül Csepelre "nem kap egy fillér támogatást sem a kormány döntései alapján".

Nincs ez másképpen a fogaskerekű esetében sem: hiába készültek el a tervek korábban a felújításra és a vonal meghosszabbítására, uniós források nélkül a felújítás nem indulhat el – írja Balogh Samu, hozzátéve, a "helyzet ismert a főváros, a kerület és a kormány előtt is".

A főváros a tervek aktualizálásával mindent megtesz azért, hogy a szükséges kormányzati döntések meghozatala után minél hamarabb elkezdődhessen a beruházás – közölte a főpolgármester kabinetfőnöke.

Pokorni Zoltán a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a fogaskerekű felújításának terveit még Tarlós István főpolgármester idejében készítették el, de azok határideje lejárt idén februárban. A 2017-ben indított projekt végleges építési engedélye öt évig hatályos. A Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) egy kérelem benyújtásával lehetősége lett volna a meglévő engedélyt a lejárta előtt három évvel meghosszabbítani, de ezt a lehetőséget elmulasztották. Pokorni Zoltán a lapnak megjegyezte, hogy erre időben felhívták Karácsony Gergely és a BKK figyelmét.

(Facebook/Balogh Samu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk