Egy fideszes képviselő Conchita Wurstra nevezne át egy művelődési házat

  • narancs.hu
  • 2022. február 1.

Kultúra

Mert egy képviselőtársa melegpropagandát vélt felfedezni egy színdarab só-borstartójában.

Előterjesztést nyújtott be a XV. kerületi közgyűlésben Miháy Zoltánné kormánypárti képviselő arról, hogy a kerület művelődési központja méltatlanná vált Csokonai Vitéz Mihály nevére – írja a 444.hu. Mindezt arra alapozza a politikus, hogy egy ott előadott színdarabban olyan ruhát viselt egy férfi színész, amelyben női ruhadarabok elemei is voltak.

„Javaslom, hogy ha már szétverik a múltat, ne használják hozzá nemes költőnk nevét, ne alázzák meg Csokonai Vitéz Mihály nagyságát (...) már csak azért se, mert ebben az új szellemiségben kétlem, hogy lesz-e művészet, művelődés valaha is. (...) keressenek az irányultságukhoz illeszkedő névadót, például az önökhöz közel álló Conchita Wurstot” – olvasható az előterjesztésben.

Az idáig vezető botrány kiváltó oka az volt, hogy a XV. kerületi Csokonai művelődési házban január 22-én, a magyar kultúra napján zártkörű ünnepi előadást tartottak, amire a Soharóza társulat Dalok a kamrából című előadását hívták meg. A mű arról szól, hogy a koronavírus miatti lezárások hogyan változtatták meg az emberek gasztronómiai szokásait. Az előadást megnézte Szalay Kornél Géza fideszes önkormányzati képviselő is, aki egy félig vőlegény-, félig menyasszonyruhába öltözött szereplő láttán arra jutott, hogy a darab homoszexuális propaganda.

Valójában azonban az egy só-borstartó szerepe volt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk