A fideszesek belengették, ha Deutschot kizárja a néppárti frakció, mennek mindannyian

  • narancs.hu
  • 2020. december 14.

Belpol

Szerdán vitatják meg a kérdést.

Amennyiben Othmar Karas kezdeményezésére az Európai Néppárt frakciója napirendre tűzi Deutsch Tamás kizárását és meg is szavazzák azt, “mennek mindannyian” vele a fideszes képviselők – tudta meg az atv.hu brüsszeli forrásoktól.

Az Európai Néppárt frakciójában 13 Fidesz-KDNP képviselő van, ők a Fidesz EPP-pártcsaládban történt tavaly márciusi felfüggesztése után is teljes jogú tagjai a képviselőcsoportnak.

Othmar Karas, a néppárti EP-frakció osztrák ÖVP-s alelnöke múlt hét szerdán tudatta, hogy megtették az első lépést a Deutsch Tamás elleni eljárásban. A fideszes képviselő kizárására irányuló kezdeményezésének már több mint 40 támogatója van, és az EPP frakció “csendes többsége” is mögötte áll – írta Karas a Twitteren.

Azzal indokolta a magyar fideszes képviselővel szembeni eljárást, hogy a “jogállamiság iránti elkötelezettségünk összehasonlítása a Gestapóval és a nemzetiszocializmus és a kommunizmus általi elnyomással elviselhetetlen és teljesen elfogadhatatlan”.

Karas szerint Deutsch Tamás nem kért bocsánatot ezért, és nem vonta vissza kijelentését sem. “Szavazást kértem a képviselőcsoporttól, hogy a jövő héten zárják ki Deutsch képviselő urat” – twittelte korábban Karas. Hozzátette, hogy Deutsch Tamás bocsánatkérés helyett elfogadhatatlan összehasonlításokat ismételt meg és “kommunista módszereket emlegetett”.

Deutsch Tamás múlt héten tudatta, hogy levelet írt, de telefonon is beszélt Manfred Weberrel, bocsánatot kért a néppárti frakcióvezetőtől, aki elfogadta a bocsánatkérést.

Brüsszeli források szerint még “nem száz százalékosan biztos”, hogy napirendre tűzik a fideszes delegációvezető kizárásáról szóló döntést. A Politico hírlevelében azt írta, e hét szerdán vitatja meg a Deutsch Tamás kizárására vonatkozó javaslatot az EPP-frakció, de még nem biztos, hogy aznap szavazni is fognak.

(ATV, Twitter/Othmar Karas)

Figyelmébe ajánljuk